Для протидії смертельно небезпечному вірусу лучанам радять виробляти колективний імунітет

01 Березня 2017, 21:18
2176

З огляду на поширення захворювання на кір у Румунії, а також на нещодавній спалах кору в курортному Яремче Івано-Франківської області, хочемо ще раз загострити увагу лучан щодо профілактики цього захворювання.

На теперішній час кір залишається однією з найбільш поширених інфекційних хворіб, що передаються повітряно-крапельним шляхом, але поширенню яких можна запобігти завдяки вакцинації, інформує Управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації.

Серед тяжких ускладнень кору найчастіше спостерігаються пневмонія, енцефаліт та ураження очей, що може призводити до втрати зору. Смертність від цієї хвороби коливається від 1 до 5% та більше в залежності від регіону виникнення.

Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього лишається проведення дітям профілактичних щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби. Найбільшому ризику захворювання на кір та розвитку ускладнень піддаються нещеплені діти раннього віку. Інфікуватися на кір може будь-яка особа, яка не має специфічного імунітету, тобто та, яка не була вакцинована, або яка не до кінця одужала після перенесеної хвороби.

Запобігти поширеності кору можливо шляхом формування у конкретному співтоваристві колективного імунітету. Колективний імунітет створює умови для того, щоб інфекційні захворювання не передавалися від одного члена колективу до іншого. Він може бути створений шляхом імунізації, а також шляхом, коли значна кількість людей із популяції перехворіє інфекційним захворюванням, і після цього в них формується стійкий пожиттєвий імунітет. Для формування колективного імунітету проти кору шляхом імунізації необхідне охоплення профілактичними щепленнями не менше як 95% населення.

Враховуючи ймовірність загострення епідемічної ситуації із захворюваності на кір, з огляду на циклічність захворювання та на низький відсоток охоплення щепленнями дитячого населення, існує небезпека поширення захворювання як в Україні, так і, зокрема, у Волинській  області та Луцьку.

Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього лишається проведення дітям профілактичних щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби. Діти віком 1 рік і 6 років отримують у плановому порядку щеплення вакциною проти кору, епідемічного паротиту і краснухи. Якщо з різних причин діти в даному віці не були вакциновані, то вони можуть отримати щеплення в будь який час. Дорослі особи також можуть бути вакциновані до 35 років. Захищеною є людина, яка отримала 2 дози вакцини проти кору. Мінімальний інтервал між щепленнями становить 30 днів.

За підсумками 2016 року у Волинській області проти кору, краснухи та епідпаротиту вакциновано 13 016 дітей віком до 1 року (30,2%), 13 188 дітей старше 2 років (18,8%), 14 431 дитина віком 6 років (19,5%) і 13 352 осіб старше 7 років.

На даний час заклади охорони здоров’я області забезпечені вакциною проти кору, краснухи та епідпаротиту «Пріорикс» в достатній кількості. Щеплення проводяться після огляду лікаря при відсутності протипоказань. Протикорова вакцина використовується протягом 40 років. Вона безпечна, ефективна і недорога. Імунізація однієї дитини проти кору коштує менше одного долара США

Більшість смертельних випадків кору відбувається через ускладнення, пов’язаних з цією хворобою. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до п’яти років або у дорослих людей старше 20 років. Найсерйозніші ускладнення включають сліпоту, енцефаліт (інфекцію, що приводить до набряку головного мозку), важку діарею і пов’язану з нею дегідратацію, вушні інфекції і важкі інфекції дихальних шляхів, такі як пневмонія. Серед груп населення з високими рівнями недостатності харчування і при відсутності належної медичної допомоги до 10% випадків кору закінчуються смертельним результатом.

При виникненні перших ознак захворювання – не гайте часу – зверніться до лікаря.

І пам’ятайте: захворювання легше попередити, ніж лікувати.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром