Укрзалізниця судиться з луцькою компанією

22 Лютого 2017, 23:22
1589

ПАТ "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" вимагає через суд у луцької компанії "Індустрія Енергії" 91 480 гривень штрафу за невірно вказану в накладній масу вантажу.

Про це сказано в рішенні Господарського суду Волинської області від 1 лютого 2017 року, - повідомляє Конкурент.

Зазначимо, що ТзОВ "Індустрія Енергії", зареєстрована в Луцьку, належить донецькому бізнесмену Юрію Пізіку та волинському Максиму Денбновецькому. Основним видом діяльності є експорт металобрухту (оброблення металевих відходів та брухту).

В обґрунтування позовних вимог "Укрзалізниця" посилається на те, що у червні 2016 року зі станції Суми Південної залізниці "Індустрія Енергії" здійснила відправлення вагону на станцію Сартана Донецької залізниці. Коли вагон з вантажем прибув на станцію Синельникове-1 Придніпровської залізниці, то при переважуванні на вагонних вагах було виявлено, що маса вантажу, зазначена у накладній, не відповідає фактичній масі вантажу.

Перевіркою підтвердила, що вказана маса вантажу у накладній складала 65 тонн, а фактично ж встановлено, що маса вантажу складає 54 тонни 250 кілограм, що на 10 тонн 750 кілограм менше, ніж вказано у документі.

Згідно зі Статутом залізниць України, вантажовідправники несуть відповідальність за всі наслідки неправильності, неточності або неповноти відомостей, зазначених ними у накладній, а за неправильно зазначені у накладній масу, кількість місць вантажу, назву, код та адресу одержувача з відправника стягується штраф. При цьому відправник несе перед залізницею відповідальність за наслідки, які виникли.

11 січня 2017 року під час судового засідання представник "Укрзалізниці" просив суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі та проводити наступне судове засідання в режимі відеоконферненції. Представник компанії "Індустрія Енергії" на судове засідання не з'явився і вимог суду не виконав. Ухвала суду від 6 грудня 2016 року, направлена на адресу ТзОВ "Індустрія Енергії", зазначену у позовній заяві та у витязі з ЄДР, а саме: м. Луцьк, вул. Індустріальна, 2Б, повернулася до суду органами поштового зв'язку з відміткою "за незапитом".

У судовому засіданні представник "Індустрія Енергії" та у відзиві звернувся до суду з клопотанням про зменшення розміру штрафних санкцій до 18 296 гривень мотивуючи тим, що компанія, вказавши у накладній неправильну масу вантажу та сплативши суму залізничного тарифу з розрахунку по більшій масі вантажу, ніж було потрібно сплатити, не завдала збитків ані позивачу, ані іншим учасникам господарських відносин. Також він повідомив, що у ТзОВ "Індустрія Енергії" склалося скрутне фінансове становище.

Суд, заслухавши доводи сторін, постановив позовні вимоги "Укрзалізниці" задовольнити частково: стягнути з "Індустрія Енергії" на користь ПАТ "Українська залізниця" 45 740 гривень штрафу та 1 378 гривень витрат по сплаті судового збору. У стягненні 45 740 гривень штрафу було відмовлено.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром