Орендувати житло в Луцьку майже вдвічі дорожче, ніж у сусідньому Рівному

22 Лютого 2017, 14:47
2121

Найбільш популярними при виборі житла у Луцьку залишаються центральні та західні райони Луцька та наближені до нього – 33 і 35 квартали, проспект Волі, вулиця Чорновола і Л. Українки. 

Про це повідомив порталу Domik.ua директор АН «Волинське агентство нерухомості» Валерій Мусійчук

В цілому, попит на оренду нерухомості у Луцьку в лютому і січні 2017-го зріс на 15-20% у порівнянні з минулим роком. 

Таке пожвавлення інтересу з боку орендарів пояснюється зниженням купівельної активності. Ціни на оренду квартир, при цьому, виросли в середньому на 10-15%.

Найбільш часто клієнти орендують квартири в Луцьку невеликих площ – одно- і двокімнатні. 50% клієнтів цікавляться житлом в старому житловому фонді і 50% – квартирами в новобудовах.

Найголовнішим вимогою орендарів є наявність автономного опалення. Серед інших, ріелтор називає:

  • Наявність меблів та мінімального комплекту побутової техніки.
  • Косметичний ремонт житла.
  • Зручна локація будинку.

За даними агентств нерухомості Луцька, найбільш популярними при виборі житла залишаються центральні та західні райони Луцька та наближені до нього – 33 і 35 квартали, проспект Волі, вулиця Чорновола і Л. Українки. Такий вибір орендарів обумовлений тим, що будинки старого житлового фонду в даних мікрорайонах знаходяться в кращому стані, ніж на околиці Луцька. Новобудови в центрі міста практично відсутні.

Ціни на квартири старого житлового фонду

У лютому 2017 року квартири старого житлового фонду користуються попитом у зв'язку з доступною і вигідною ціною. Тарифи на ЖКГ в Луцьку в «хрущовках» і «гостинках» також значно нижче, ніж в приміщенні нових житлових комплексів.

Клієнти цікавляться житлом, розташованим в центрі міста. «Такі квартири орендують як молоді сімейні пари, так і клієнти середнього віку», – розповів Валерій Мусійчук.

Середні ціни пропозицій оренди квартир в будинках старого житлового фонду в Луцьку в лютому 2017 року:

Для порівняння, орендувати квартиру в Рівному можна за 1500 грн. Така ціна актуальна для оренди однокімнатних квартир в старому житловому фонді на околиці міста.

Ціни на оренду квартир в новобудовах

У I кварталі 2017 року користуються попитом серед клієнтів і квартири в готових новобудовах Луцька. Таким житлом цікавляться орендарі з великим бюджетом і високими вимогами. Забудовники Луцька ведуть активне будівництво нових житлових комплексів в місті, тому у клієнтів є можливість великого вибору.

Багатоквартирних будинків «економ-класу» в місті налічується 10, при цьому 4 проекти представлено в класі «бізнес», 2 – в преміум-класі і лише 1 новобудова зведена в сегменті «комфорт».

Середні ціни пропозицій оренди квартир в новобудовах Луцька в лютому 2017 року:

1

 

У таблицях вказані середні ціни на квартири. Вартість оренди житлових об'єктів може варіювати в залежності від площі квартири, планування житла, наявності ремонту, якості матеріалів і вартості ремонтних робіт.

Хто оплачує комунальні послуги

При підписанні договору оренди житла завжди обумовлюються правила оплати житлово-комунальних послуг. У більшості випадків за послуги ЖКГ в Луцьку платить орендар. У процентному співвідношенні – в 95 % випадків за ЖКП платить орендар, і всього в 5 % – власник житла.

«Власник квартири сплачує комунальні послуги за наявності субсидії або інших пільг», – зазначив Валерій Мусійчук.

Хто оплачує комісію ріелтору

Зі слів Юрія Манчука, агента з оренди нерухомості, в Луцьку немає чітко встановлених цін на послуги брокерів. До кожної угоди здійснюється індивідуальний підхід, а при складанні договору прописується сума комісії ріелтора.

«Комісію ріелтору в 100 % випадків оплачує орендар», – відзначив брокер.

Прогноз ринку

На думку Валерія Мусійчука, ціни на оренду квартир в Луцьку в середньостроковій перспективі будуть залишатися стабільними. У червні-липні можливе сезонне підвищення попиту на орендне житло, що може відбитися на вартості нерухомості.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024