Луцький письменник дослідив український слід у Лос-Аламосі

16 Жовтня 2015, 17:16
2767

Днями у київській книгарні «Є» відбулася презентація роману Івана Корсака «Вибух у пустелі».

У книзі «Вибух у пустелі» події розгортаються в Україні й Америці. У романі йдеться про українських політичних емігрантів, що стали яскравими представниками американської наукової еліти – про родину Кістяківських. Серед них – видатні правознавці, філософи, соціологи, медики, фізико-хіміки, зоогеографи, біологи, громадські діячі. Історія цього роду ще також не написана.

Іван Корсак зупинився увагою на Георгієві Кістяківському, чий внесок у правознавство, філософію і соціологію важко переоцінити. Народжений у підкиївській Боярці онук відомого археолога й культурного діяча Вільяма Людвиговича Беренштама, син справжнього енциклопедиста Богдана Олександровича Кістяківського, не тільки став дійсним членом Академії наук США за свою наукову діяльність, був її віце-президентом і президентом, удостоєний найвищих державних нагород цієї країни, а й посів особливе місце в середовищі американської наукової еліти.

Кістяківський – один із співавторів атомної бомби. Група видатних учених узялася шукати небувалу в історії людства зброю, щоб випередити в цьому фашистську Німеччину й Радянський Союз, які були вже буквально за кілька кроків від цієї мети.

Виявляється, в «Манхеттенському проекті» (так називалися секретні роботи над створенням атомної бомби) в оточеному напівпустелею й маловідомому тоді в США містечку Лос-Аламос, є виразний «український слід». І пов’язаний він саме із Георгієм Кістяківським, який разом із Робертом Оппенгеймером, Енріко Фермі, Едвардом Теллером і ще когортою вельми іменитих у світовій фізиці людей вступили в наукові перегони з не менш іменитими вченими з інших країн світу.

Європа стала ареною нечуваних за масштабами битв, задихалася в полум’ї й диму, спливала кров’ю, у війну втягувалися нові й нові країни. А в трьох глибоко утаємничених од усього світу центрах тривали шалені мозкові атаки, пов’язані з ураном, що мав дати небувалу в історії людства зброю.
Це дуже складний для художнього твору матеріал.

«Вибух у пустелі» – це не тільки сюжет біографії Георгія Кістяківського, не тільки пунктирна історія створення в США атомної бомби й подробиці аналогічної роботи в фашистській Німеччині та Радянському Союзі. Це й фокусування читачевої уваги на таких важливих для долі всього світу моментах, як моральна відповідальність учених. І ці мотиви передовсім пов’язані з головним героєм твору Георгієм Кістяківським, який одним із найперших із-поміж своїх лос-аламоських колег збагнув усі загрози, які з’явилися на планеті разом із їхнім винаходом.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром