Волі: луцькі тролейбуси «заговорили» для людей з вадами зору

13 Жовтня 2015, 15:20
4046

У Луцьку презентували систему озвучення зупинок громадського транспорту для незрячих людей.

Захід відбувся безпосередньо на зупинці на проспекті Волі, 4 за участі представників ГО «Генерація успішної дії» та Луцького міського голови Миколи Романюка.

Суть проекту полягає у тому, що на кожному тролейбусі встановлене спеціальне обладнання для оголошення назви маршруту та напрямку руху. Воно вмикається саме тоді, коли транспортний засіб зупиняється для посадки\висадки пасажирів. Таким чином люди з вадами зору зможуть без проблем користуватися громадським транспортом.  

«Тролейбус прямує за маршрутом номер 1 ЛПЗ – Кінотеатр «Луцьк» – ЛПЗ», - саме такий текст виголосив гучномовець, встановлений на тролейбусі, який під’їхав під час презентації системи.

«Звичайно, ця система покращить соціальну адаптацію незрячих у суспільстві . Не можна сказати, що це вирішить проблему на 100%, адже ще є питання і доріг, і світлофорів. Ми вдячні, що влада працює і хоча б щось намагається робити» - розповів ініціатор проекту Едуард Поліщук.

Проект втілювали у життя протягом двох місяців. Наразі системою озвучки обладнають шість тролейбусів: у двох вже встановили, а чотири ще чекають на обладнання. Едуард Поліщук сподівається, що згодом до незрячих «заговорять» всі тролейбуси міста. Крім того, у планах реалізувати проект зовнішнього озвучення маршрутних таксі.

«У нас і внутрішня озвучка маршруток «кульгає», тому потрібно ще працювати над цим проектом», - сподівається Едуард Поліщук.

Чоловік також розповів про те, що орієнтуватися у місті йому допомагає спеціальний додаток OsmAnd для смартфону. Він вважає, що було б чудово пов’язати цю програму з новою системою оповіщення, однак є певні труднощі з місцевою компанією «Візор», яка моні торить рух громадського транспорту у Луцьку.

«Це дуже добре, що громадська організація проявила таку ініціативу, з однієї сторони, а з іншою – погано, що так довго не вирішувалася ця проблема. З міського бюджету ми виділяємо 50 тисяч гривень. Частину витрат покриває благодійний фонд «Волинська родина», - розповів Луцький міський голова Микола Романюк.  

Представники громадської організації загалом задоволені нової системою озвучення зупинок, однак хвилюються щодо того, чи скрізь достатньо голосно буде звучати номер маршруту.

«На тих зупинках, де є гучна зовнішня реклама, можуть виникнути проблеми, сподіваюсь, що буде чутно. Тут на Волі, ми вже чули, все нормально, навіть попри інтенсивний рух на проспекті», - поділилася своєми враженнями Леся Рижук.

Проект у Луцьку продовжуватиметься, до кінця цього року планують обладнати такими гучномовцями якомога більше тролейбусів.










 

Коментарі
13 Жовтня 2015, 18:57
приємно, що міська влада та мер трбується про жителів міста.
14 Жовтня 2015, 06:36
Романюк молодец- працює на благо луцька ті мешканців!!!!!!!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром