Чим лучани запам’ятають Миколу Романюка

03 Лютого 2017, 18:55
4903 Джерело: Фото Павла Березюка

Третього лютого зупинилося серце Миколи Романюка, який з 2010 року по нинішній час обіймав посаду Луцького міського голови. 

Смерть мера, якому лучани довірили керівництво містом уже вдруге, стала неабиякою втратою. Протягом його головування у місті відбулося чимало суттєвих змін, що нагадуватимуть жителям про багаторічну роботу міського голови.

Пропонуємо ознайомитися з основними здобутками, які отримав обласний центр Волині під час очільництва Миколи Романюка.

 

ЗАЛІЗНИЧНИЙ ВОКЗАЛ

Під час головування Миколи Романюка відбулося наймасштабніше оновлення вокзалу станції «Луцьк» з моменту його спорудження в 1959 році. Офіційне відкриття відбулося 26 жовтня 2012 року. Пізніше оновлений залізничний вокзал потрапив у список найкрасивіших в Україні.


 

ТУРИЗМ

З початку правління Миколи Романюка, у місті почали працювати над туристичною привабливістю. 2012 року офіційно відкрили Центр туристичної інформації та послуг. Міський голова у вітальному слові зазначив, що це велика подія для міста, адже саме з культурних, спортивних і туристичних зв’язків розпочинається економічна співпраця, тому влада надає великого значення розвитку туристичної галузі.

Крім того, у місті щороку влаштовують різноманітні заходи та фестивалі у стінах Луцького замку і на Театральному майдані.


Микола Романюк та депутат міськради Андрій Покровський під час фестивалю Ніч у Луцькому замку
Микола Романюк та депутат міськради Андрій Покровський під час фестивалю Ніч у Луцькому замку

 

ЦНАП

2012 року відкрили Центр надання адміністративних послуг. Урочисто відкриваючи ЦНАП, Микола Романюк наголосив, що це знакова подія як для міста, так і для всієї області. З часу відкриття луцький ЦНАП і дійсно стали називати одним із найкращих в Україні і часто показували нову споруду гостям міста.


Микола Романюк на відкритті ЦНАПу
Микола Романюк на відкритті ЦНАПу

 

КОМУНАЛЬНА СФЕРА

З часу, відколи Микола Романюк почав працювати міським головою, у Луцьку капітально відремонтували понад 100 доріг та два шляхопроводи – на Соборності-Перемоги та на Ківерцівській. Особливого резонансу набрала реконструкція вулиці Лесі Українки. Попри скандальну ситуацію зі зрізуванням дерев та кримінальні провадження щодо держзакупівель, міський голова Микола Романюк був переконаний, що ремонтні роботи необхідно продовжувати, хоча б і через те, що пішохідна вулиця Луцька значно програвала у порівнянні з подібними місцями в обласних центрах по-сусідству.  

Окрім цього, за час роботи минулої та протягом нинішньої каденції мера у місті освітлили пішохідні переходи і продовжили будівництво системи зовнішнього освітлення. До кінця 2016 року у місті оснастили світильниками близько 70 пішохідних переходів. Сучасне освітлення встановили й на меморіальному комплексі «Вічна слава».

Також під час головування Миколи Романюка активізувалися й ремонти прибудинкових територій. За ініціативи мера, жителі приватних забудов  почали купувати сміттєві контейнери.

Крім того, останніми роками Луцьк став славитися впровадженням заходів щодо енергоефективності. А нещодавно у місті запрацював центр енергозбереження та енергоефективності, де кожен лучанин матиме змогу отримати консультацію щодо впровадження енергоощадних заходів у своїй квартирі та своєму будинку.


Микола Романюк оглядає двори, де тривають ремонтні роботи на прибудинкових територіях
Микола Романюк оглядає двори, де тривають ремонтні роботи на прибудинкових територіях

 

РЕКОНСТРУЙОВАНИЙ ЗООПАРК

Микола Романюк активно співпрацював із закордонними партнерами. Зокрема, завдяки програмі транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна вдалося реконструювати міський зоопарк. В оновленому закладі почало функціонувати 35 об’єктів, серед яких: адміністративні приміщення, ветеринарна клініка, ведмеже та левове містечка з оглядовими майданчиками, павільйон з відкритими вольєрами для приматів, парнокопитних, дикого кабана, дитячий контактний зоопарк, та багато іншого. Реконструйований звіринець став не лише улюбленим місцем для малечі, а й ще одним пунктом, куди запрошують гостей обласного центру Волині.

Крім того, у рамках співпраці з Північно-екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) у місті запланували провести термомодернізацію близько сорока об’єктів бюджетної сфери.

Микола Романюк на відкритті реконструйованого зоопарку
Микола Романюк на відкритті реконструйованого зоопарку


 

ГРОМАДСЬКІ ІНІЦІАТИВИ

Під час головування Миколи Романюка у Луцьку запустили конкурс громадських ініціатив, за підсумками якого найкращі ідеї громадськості вдається реалізувати у співфінансуванні 90% з бюджету міста та 10% – за кошти лучан.

Зокрема, у 2015 році перемогу на конкурсі здобув проект Едуарда Поліщука «Зробимо Луцьк доступним», що дав змогу покращити можливості незрячих у пересуванні містом. Крім того, міський голова Микола Романюк став першим мером, який підписав розпорядження «Про забезпечення людям із вадами зору доступу до інформаційної продукції», згідно з яким при замовленні поліграфічної продукції інформаційного характеру, що стосується міста Луцька та діяльності міської влади, слід забезпечувати друк не менше одного відсотка такої продукції шрифтом Брайля.


 

ОСОБИСТІ ЗДОБУТКИ

2016 року Луцького міського голову Миколу Романюка Президент України Петро Порошенко нагородив орденом «За заслуги» І ступеня. Згодом міського голову Миколу Романюка включили до складу Наглядової ради Національної академії державного управління при Президентові України.

Миколі Романюку вручили орден “За заслуги” І ступеня
Миколі Романюку вручили орден “За заслуги” І ступеня

 

 

За матеріалами: Район.Луцьк, ВолиньPost, Інформаційне агентство Волинські новини, газета «Волинь»

Коментарі
03 Лютого 2017, 21:19
Царство Небесне і вічна пам'ять! Велике співчуття родині і всім лучанам!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром