Псевдоволонтерам дають житло, харчування і тридцять відсотків від зібраного, - активісти

15 Червня 2015, 12:45
5400

За неповних три місяці в Луцьку зловили близько десяти псевдоволонтерів, які «гастролюють» з сусіднього обласного центру. Їм оплачують житло, харчування, забезпечують доїзд та платять 30 відсотків від зібраних коштів.

Натомість, місцеві активісти вирішили боротись з явищем псевдоволонтерства, створивши в соцмережах закриту групу «Увага Луцьк!!! Псевдоволонтери шахраї!!!» Ініціатор її створення громадський активіст Сергій Абрам каже, що мета такої групи – шукати і нейтралізовувати псевдоволонтерів, «які щодня зі скриньками штурмують автобуси, перехрестя нашого міста».

У коментарі Район. Луцьк активіст розповів:

«Починаючи з квітня, зловили вже близько десятка таких псевдоволонтерів, всі вони приїжджають зі Львова, «волонтери» таких псевдофондів отримують 30% від зібраних коштів. Буквально, днями зловили «волонтера» з фонду «Люди сильні духом», перед тим з фонду «Дітям героїв», в останнього фонду було чотири таких «волонтери», що збирали кошти по Луцьку, керівник фонду оплачував їм квартиру, а це 200 гривень за добу, доїзд в обидві сторони та харчування. Ми затримуємо їх та завжди викликаємо міліцію, вона, в свою чергу, доставляє їх у міськвідділ і там перевіряє документи. У деяких волонтерів є проблеми з документами. У правоохоронних органах розповідають, що таких шахраїв тяжко притягнути до відповідальності. На мою думку, псевдоволонтери є тому, що у нас не досконалий закон про благодійну діяльність, тому що серйозної відповідальності за його порушення немає».

Головне ж зараз - звернути увагу громадськості на цю проблему. Люди хочуть допомагати, але часто стають жертвами таких шахраїв.

Отже, як розпізнати справжнього волонтера:

  1. охайний вигляд: кожен волонтер повинен бути охайно одягненим,
  2. наявність документів: волонтер повинен мати при собі копії документів, зокрема:
  • документ, що регламентує діяльність фонду,
  • договір та доручення від фонду, що саме ця людина має право збирати кошти від  фонду, на дорученні повинна бути дата - коли проводиться збір коштів, місце та цілі – на кого або на що збираються кошти.

Якщо ви хочете перевірити діяльність фонду та дізнатися, чи дійсно він допомагає, найкраще - це набрати номер телефону, що вказаний на скриньці.

Сергій Абрам також пропонує виконавчому комітету прийняти рішення, згідно з яким раз і назавжди впорядкувати місця збору коштів. На його думку, волонтери можуть стояти  у трьох місцях: Театральний майдан, площа біля пам’ятника Грушевському, зупинка біля Там-Таму.
 

Ольга БУЗУЛУК

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром