Лучани зможуть писати петиції до міськради

12 Жовтня 2015, 12:14
3255

У міськраді запровадили механізм участі громади в управлінні місцевими справами.

На підставі ст. 3 Європейської хартії місцевого самоврядування, ст. 2, 4, 6, 10, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою розширення можливостей прямої участі територіальної громади у вирішенні місцевих справ міська рада запроваджує механізм участі громади в управлінні місцевими справами – петиція територіальної громади, повідомляє відділ інформаційної роботи міськради.

Рішення набирає чинності з 1 грудня 2015 року. Відповідне розпорядження підписав міський голова Микола Романюк.

Петицією є колективна вимога лучан (звернення, пропозиція, скарга, прохання, клопотання), яку подають на розгляд Луцької міської ради. Її можна подавати з будь-якого питання місцевого значення.

Початок процедури подання петиції розпочинається із реєстрації проекту петиції на сайті Луцької міської ради. Зареєструвати проект петиції може повнолітня особа, що постійно проживає у Луцьку шляхом заповнення спеціальної форми на офіційному сайті міської ради або через Центр надання адміністративних послуг.

Збір голосів в підтримку петиції здійснюється протягом 14 днів від дня реєстрації проекту петиції. Голосувати в підтримку петиції можуть громадяни, що пройшли реєстрацію на офіційному сайті ради. Громадяни, які не мають можливості або необхідних знань для голосування в підтримку петиції через  інтернет, можуть одноособово чи колективного звернутись із відповідною письмовою заявою до Центру надання адміністративних послуг.

Петицію вважається підтриманою та внесено на розгляд Луцької міської ради, якщо за неї проголосувало не менш як 300 осіб. Підтримана лучанами петиція є обов’язковою до розгляду в позачерговому порядку на початку найближчого пленарного засідання міської ради та/або її виконавчого комітету без необхідності внесення проектів рішень чи застосування інших процедур. За результатами розгляду петицій Луцька міська рада та/або її виконавчий комітет приймає рішення, яке доводиться до відома громадськості.

Відділ програмно-комп’ютерного забезпечення Луцької міської ради має запропонувати способи технічного впровадження механізму внесення проектів петицій та збору голосів на їх підтримку, забезпечення ідентифікації осіб та автентичності голосування, уникнення технічних фальшувань тощо. Виконавчому комітету Луцької міської ради запропоновано ухвали відповідне рішення про порядок реалізації вказаного рішення міської ради, зокрема питання взаємодії виконавчих органів міської ради, технічної підтримки та фінансування необхідних заходів.   

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром