22 факти про Радіо «Луцьк»

01 Лютого 2017, 20:17
5684

Радіо «Луцьк» 1 лютого відзначає 22 річницю від дня першого прямого ефіру. Із цієї нагоди ми зібрали 22 факти про історію і сучасність місцевого мовника, його нинішніх і колишніх ведучих.

1. Радіо «Луцьк» – перша державна FM-радіостанція України. Раніше були і державні радіо, і ті, які уже почали мовити не на «брехунцях», а в FM-і. Але луцьке радіо стало першим в Україні, яке об’єднало ці два фактори.

2. Позивні радіостанції наспівує Тетяна Ціхоцька. Коротка мелодія звучить на початку кожної ефірної години. Фразу «Радіо Луцьк» волинська співачка виконує на мотиви пісні «Волинь моя».

3. Сашко Положинський був ведучим Радіо «Луцьк» у 90-х. Нинішній лідер гурту «Тартак» вів авторські програми.

4. Максим Фраєрман свого часу проводив нічні зустрічі слухачів радіо. Діджей вів програму «Подих ночі». Одного разу в ефір зателефонував слухач, який бідкався, що ще декілька годин повинен чекати свого потяга. Max Freeman оголосив, що вирушає на вокзал, до нього приєдналося ще декілька людей, які глибокої ночі слухали радіо.

5. Сергій Ткачук – єдиний ведучий ефіру, який досі працює із перших днів існування радіо. Нині його посада – головний музичний редактор.

6. Радіо із часу Революції Гідності повністю відмовилося від російськомовного контенту. Зараз в ефірі орієнтовно 75% пісень звучать українською мовою.

7. Василь Рябчук, який колись працював на радіо «Луцьк», зараз очолює телеканал «Еспресо» у Києві. Журналіст пригадує, що прийшов працювати на радіо після того, як декілька разів вигравав в ефірі у вікторинах. Тоді ще юного Рябчука «завербувала» у радійники Любов Жаловага.

8. Любов Жаловага була першим головним редактором радіо. Зараз вона – керівник інформаційної агенції «Укрінформ».

9. Колишній ведучий радіо Андрій Антонюк нині є голосом стадіону «Арена-Львів». Плюс працює на «Львівській хвилі», а також є бренд-войсом телеканалу «ZIK».

10. На радіо «Луцьк» – найточніший місцевий прогноз погоди. Двічі на день ведучі телефонують безпосередньо до синоптиків гідрометцентру. Вони знають усе про метеорологічну ситуацію в області.

11. 2012-го Радіо Луцьк об’єдналося із Волинським радіо. Спільні частини ефіру, які ретранслюються і на «брехунці», є щодня. О 8:10, 18:10 та о 21:10.

12. Торік працівники радіо озвучили британське кіно. Це стрічка Тоні Палмера «Bird On A Wire» про культову фігуру у світовій музиці Леонарда Коена. Юрій Кльоц, Микита Манолов та Анастасія Передрій дублювали героїв фільму, «зводив усе до купи» звукорежисер Тарас Сватула.

13. Сергій Ткачук колись отримав загальнонаціональне звання «Кращий діджей України». Радійник має навіть футболку із таким написом. Більше 10 років тому за це звання він змагався із Сергієм Притулою.

14. Зупинки у маршрутках Луцька оголошуються голосом Анастасії Передрій. Вона працювала на радіо «Луцьк» із 2011 року.


 

15. Аналітичні підсумки тижня на радіо веде Тарас Літковець. Відомий волинський політолог працює в ефірі понад 15 років.

16. «Іронія долі» – радіопостановку за мотивами знаменитої історії колись створили працівники луцької FM-ки. Керував процесом тодішній ведучий радіо, а нині – артист Волинського драмтеатру Дмитро Мельничук.  

17. Зараз щовечора в ефірі звучать програми із «Золотого фонду радіо». Їхньою родзинкою є серія радіотеатрів, які створював ще на дротовому радіо Андрій Роїк.

18. У студії радіо «Луцьк» завжди хтось є. Звукооператори працюють у три зміни.

19. Зараз радіо «Луцьк» чути на п’яти частотах Волинської області. Свої «хвилі» є у Горохові, Нововолинську, Любешові, Цумані і, ясна річ, у Луцьку. Також є онлайн-трансляція.

20. На радіо «Луцьк» є карма «колишніх» ведучих. Неодноразово були випадки, коли люди працювали, звільнялися і… знову поверталися. Із тих, хто працює зараз, – це Яна Рамська, Дмитро Ураєв, Марія Таранко.

21. Станція пережила періоди використання різних носіїв. Спочатку це були бобіни, потім – касети і диски, а нині, звичайно, повністю цифровий формат.

22. Студія радіо «Луцьк» розташована у центрі міста, на вулиці Словацького.

 

Весь колектив холдингу «СID MEDIA GROUP» щиро вітає колег зі святом!

Процвітання, сотень тисяч слухачів, безліч гарних новин, море чудової музики на щодень!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром