У місті презентували арт-виставку львівського художника Молчана

28 Січня 2017, 18:04
9823

Львівський художник Микола Молчан привіз до Луцька виставку картин та арт-інсталяцій із концептуальною назвою «Межа».

Відкриття експозиції відбулося 27 січня у галереї сучасного мистецтва України «Арт-кафедра», що в КРЦ «Адреналін Сіті», – пише «Таблоїд Волині».

Микола Молчан – представник Ужгородської та Львівської мистецьких шкіл, викладач та художник, що не боїться експериментів. 



1

1

Про основні віхи творчого та життєвого шляху митця розповіла керівний партнер галереї сучасного мистецтва «Арт-кафедра» Леся Корсак, зазначивши, що у майбутнього бачить автора ще й у царині архітектури.

«Окрім того, що пан Микола працює абсолютно у різних техніках та напрямах, він ще й дуже скромна людина. Переконана, що ми ще пишатимемося ним, як Іспанія пишається своїм Гауді, адже Гауді надихався природою, а Микола Мовчан творить роботи, надихаючись людиною у всіх її проявах», – поділилася пані Леся.

Мистецтвознавець Зоя Навроцька вичерпно розповіла про всі підтексти значень та поділилася професійним поглядом щодо робіт.

1

«Ми проживаємо разом із митцями час, життя, переживаємо їхні емоції, доторкаємося їхніх творчих планів. Кожна виставка – відкриття для нас, а ця особливо. Заходиш у залу і занурюєшся у простір вічної класики, у досі актуальний і по-новому захопливий Ренесанс. Це те, над чим роками працювали титани класичного живопису, а пан Микола демонструє його у сучасному прояві », – розповіла пані Зоя.

Микола Мовчан прагне показати людину у розрізі, з її емоціями, пластикою, народженням, смертю і вічністю в єдиній сув’язі.

1

1

1

Виставка демонструє красу людського тіла, велич людського характеру у графіці, емоції та внутрішні відчуття людини у яскравій палітрі пейзажів та суперечності, конфлікти  та внутрішні пошуки в тематичних інсталяціях.

Усі твори Молчана – це не застиглі експонати, це демонстрація динаміки, вічного руху в кожній окремій картині. До слова, представлено інсталяцію «Серце», всередину якого можна навіть залізти.


1

Митець подякував організаторам виставки та усім своїм вчителям, без яких не зміг би створити те, що творить зараз.

«Мені пощастило з викладачами, які дали не лише знання, а й свободу вираження. Завжди у роботі у мене є якесь внутрішнє відчуття. Я розумію, наприклад, що не можна виставляти разом пейзажі та арт-проекти. Втім, з іншого боку, у  мене є виправдання: я хотів показати в одному залі, як треба «розминати око» і бачити колір, аби мати право в іншому залі виставити просто білий макет. Це так, наче випрошуєш у мистецтва дозвіл», – розповів автор.


1

1

1

За словами художника, назва виставки символізує границю поділу, розрізнення періодів в його творчості. Переважно, це спроба осягнути розумом пластичну побудову природного творіння – тіла людини. Об'єктивна дійсність домінує в кожній роботі або циклах.

«Доля дарувала Миколі геніальний талант. Талант багатоколірності, багатожанровості, мистецької щедрості… Один чоловік перед відкриттям виставки глянув на картину і побачив у ній своє село. Насправді, то було зовсім не його село, але та теплота й енергія творення провокує такі-от щирі враження і спогади», – розповів про свої враження від робіт письменник та журналіст Іван Корсак.

Художниця Галина Івашків поділилася, що після зустрічі справді творчої особистості її наповнює така радість, з якою ходить ще з тиждень, і нестримно відразу хочеться й собі сісти за мольберт і закінчити усі розпочаті роботи.

Також, виставку відвідало чимало учнів художньої школи та студентів мистецьких спеціальностей, що дало підстави подумати у майбутньому над проведенням спеціального майстер-класу для охочих від Миколи Молчана.

1

А всі, хто ще не встиг роздивитися межі та поділи людини, живописні пейзажі та цілком реально залізти просто у чиєсь серце, зможуть зробити це протягом двох наступних місяців, доки виставка триватиме у Луцьку. 

1


1

1

1

1


1

1

1

1



1

1


1







 

Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром