У місті помолилися за Героїв Крут

27 Січня 2017, 17:10
1939

Мітинг-реквієм пам’яті полеглих Героїв Крут традиційно в Луцьку відбувається 29 січня на однойменній вулиці, де вже ось уже 11 років стоїть пам’ятний знак.

29 січня 2017 року минає 99 років з часу бою поблизу станції Крути, у якому 400 гімназистів на кілька днів затримали армію Муравйова, що наступала на Київ, повідомляє ІА Волинські новини.

Пам’ятний знак встановив лучанин Іван Мирка, чий дід пішов за покликом своєї країни і не повернувся з того бою. 2006 року напередодні Дня Незалежності України в пам’ять про подвиг діда Іван Мирка зініціював спорудження на своїй приватній території могили з хрестом. Він насадив там калину і фруктові дерева. З того дня щороку сюди приходять лучани, аби вшанувати полеглих.

Влітку 2016-го Івана Мирки не стало, але його сини, один з них теж Іван (Іван Іванович Мирка – директор департаменту транспорту та інфраструктури Волинської ОДА) продовжили доглядати за знаком. Адже він – частка не лише державної, а й сімейної історії.

«Історія вчить людей як їм жити. Я вдячний батькові за те, чого він мене навчив, за те, що йому вдалося довідатися цю сторінку нашої родинної історії. Думаю, якби ще б одне покоління пожило в Радянському Союзі - і історію про бій під Крутами повністю викорінили б з пам’яті українців. Адже в книжках тоді такого не можна було прочитати. Тільки від батька до сина, від діда до внука цю пам’ять передавали», - розповідає він.

Всі, хто прийшов до місця вшанування подвигу Героїв Крут, помолилися за спокій невинно убитих юнаків та поклали квіти до знаку. Не забувати вчинок молодих гімназистів, які пішли добровільно на смерть, закликали і священики.

«Ми знаємо, як повинні жити наші діти, що вони мають дивитися, що мають читати, куди ходити з ким товаришувати. Але часто забуваємо найголовніше: діти мають дивитися на поведінку дорослих і надихатися нею. І подвиг крутянців - це натхнення на віки. Ми ніколи не дізнаємося, що думали ті діти в останню мить, коли перед ними стояли десятки озброєних солдатів, яку перспективу для себе бачили, відстоюючи незалежність України, про яке майбутнє вони мріяли. Це зерно, посіяне тоді, проросло: ми бачили силу духу людей на Майдані. Наше завдання не просто дякувати за подвиг, а брати його за основу для своїх вчинків», - звернувся священик до лучан.


























 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром