Луцьк долучиться до відзначення 500-річчя духовної Реформації

25 Січня 2017, 10:29
2364 Джерело: rftrabzon.com

До 500-річчя Реформації у місті розповіли про історію релігійних змін, особливості висвітлення діяльності протестантів та план заходів,що стосуються відзначення 500-ї річниці Реформації.

У вівторок, 24 січня, Волинський обласний міжконфесійний оргкомітет з відзначення в Україні 500-річчя Реформації ініціював семінар на тему «Коректне висвітлення діяльності протестантських церков».

Розпочали бесіду з історії Реформації. Присутнім наголосили, що Реформація – це широкий релігійно-суспільний рух, що охопив у XVI столітті більшість європейських країн. Початком Реформації прийнято вважати виступ доктора теології Віттенберзького університету Мартіна Лютера, який 31 жовтня 1517 року оприлюднив свої «95 тез», що були націлені проти практики продажу індульгенцій (в католицькій церкві повне або часткове пробачення «гріхів»).

Основними догмами Реформації стали п’ять пунктів: «Тільки Писання» (Біблія – єдине мірило віри), «Тільки вірою» (прощення та спасіння можна отримати лише вірою), «Тільки благодаттю» (спасіння приходить як Божа благодать, що є незаслуженою милістю), «Тільки Христос» (Христос – єдиний посередник між Богом та людиною) та «Слава тільки Богові» (люди повинні схилятися тільки перед Богом).

Пізніше ці догми почали активно поширюватися серед населення. Протестантизм виник 500 років тому як рух, спрямований на повернення до витоків євангельської чистоти. За минулі п’ять століть протестантський рух зумів відстояти свої права на існування та сформувався в окремі формування.

В Україні перші протестантські громади заснували у 30-40-х роках XVI століття. За невеликий проміжок часу протестанти відкрили низку освітніх закладів і друкарень, виховали плеяду оригінальних богословів, перекладачів, педагогів, суспільно-політичних діячів, які залишили слід у політичній і культурній історії України. Нині у світі налічують понад 833 мільйони протестантів, які об’єдналися у більш як 2,7 мільйони громад. За чисельністю протестанти поступаються лише католикам.

 Волинський громадський діяч і волонтер, пастор однієї з протестантських громад у Луцьку Сергій Шараєвський наголошує, що наразі актуальним є питання висвітлення діяльності протестантів у засобах масової інформації. Адже різні течії протестантизму мають свої відмінності. Зокрема, вживання певних слів може стати упередженим кроком щодо висвітлення певної теми і перерости у конфлікт.

«До прикладу, ми не використовуємо слово «інвалід». Толерантніше звучатиме людина з обмеженими фізичними можливостями. Так само, до прикладу, термін «секта» краще лишити в релігійній сфері, а у ЗМІ використовувати відповідні назви для протестантських громад», – зазначає Сергій Шараєвський.

З метою вияву поваги до ролі протестантських церков та релігійних організацій в українській історії, Президент України постановив розробити план заходів щодо відзначення 500-річчя Реформації. Подібне розпорядження підписав і голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Зокрема, під час відзначення п’ятисотої річниці Реформації в обласному центрі Волині запланували організацію масових заходів, які проведуть протягом року. На лучан та гостей міста чекатимуть форуми, семінари, концерти, акції та благодійний фестиваль.

 

Оксана ВЛАСЮК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024