У міліції розповіли про типові порушення виборчого законодавства

07 Жовтня 2015, 11:18
3570

Ішлося про роботу геоінформаційної системи «Вибори-2015»,  забезпечення охорони громадського порядку та кримінальну і адміністративну відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Вчора, 6 жовтня, в обласному управлінні міліції відбувся брифінг, повідомляє СЗГ УМВС України у Волинській області.

У зустрічі взяли участь начальник обласного управління Петро Шпига, перший заступник начальника УМВС Анатолій Петрушин, заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки Анатолій Шумик та координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Людмила Хомич. До обговорення проблеми виборів долучилися представники громадських організацій «Автомайдан Волинь» та «Самооборона Волині».

Мета заходу – поінформувати громадськість про функціонування геоінформаційної системи «Вибори-2015», хід проведення передвиборчої кампанії та виявлені типові порушення виборчого законодавства, а також посилення відповідальності за їх вчинення.

«Виборча кампанія – у розпалі, тож ми повинні об’єднати зусилля, аби попередити можливі правопорушення, а у випадку їхнього виявлення – оперативно припинити та притягнути винних осіб до відповідальності», – із такими словами до присутніх звернувся Петро Шпига.

Про забезпечення охорони громадського порядку під час проведення передвиборчої кампанії та безпосередньо під час виборів розповів заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки Анатолій Шумик.

«На території Волинської області функціонує 407 територіальних виборчих комісій, створено 1123 виборчих дільниць. На охорону громадського порядку безпосередньо на виборчих дільницях буде залучено 1500 правоохоронців, 700 представників громадських формувань і громадських помічників дільничних інспекторів міліції, крім того, 260 рятувальників», – зауважив Анатолій Шумик.

Він повідомив, що загалом в області зареєстровано 9 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Серед типових порушень – розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних, а також непрямий підкуп виборців.

«Інформацію про всі порушення, що стосуються виборчого процесу можна отримати за допомогою геоінформаційної системи «Вибори-2015» в режимі он-лайн. Банер із посиланням на ГІС «Вибори-2015» розміщений на офіційному веб-сайті МВС України та на сайті УМВС. Геоінформаційнасистема дає змогу в режимі реального часу довідатися про кількість та характер правопорушень в тому чи іншому населеному пункті, а також отримати інформацію, на якій стадії розгляду перебуває кожен окремий факт», – зазначив Анатолій Шумик.

Під час зустрічі Анатолій Петрушин розповів про кримінальну та адміністративну відповідальності за порушення виборчого законодавства.

«Законодавством передбачено чітку і конкретну відповідальність за підкуп виборців, фальсифікацію виборчої документації, втручання службової особи в роботу виборчої дільниці, підробку виборчих бюлетенів і протоколів, незаконне захоплення виборчих скриньок. Та основною новацією є встановлення відповідальності як особам, котрі здійснюють підкуп виборців, так і тим, хто приймає пропозиції, обіцянки або одержує неправомірну вигоду за імовірне спотворення свого волевиявлення. Відтепер більшість правопорушень відносяться до категорії тяжких, а відтак відповідальність передбачена аж до позбавлення волі на серйозні строки», – сказав Анатолій Петрушин.

Особливу увагу керівництво УМВС звернуло на необхідність взаємодії з громадськими організаціями.
Координатор ГО «Опора» Людмила Хомич розповіла про основні завдання організації у моніторингу виборчого процесу. Вона зазначила, що співпраця міліції із громадськістю обов’язково має полягати у профілактиці та виявленні порушень виборчого законодавства. Для цього вона закликала громадськість повідомляти про всі випадки порушення законодавства під час проведення передвиборчої кампанії та під час виборів.
 

 

Коментарі
08 Жовтня 2015, 19:39
а чому не долучилася Вартя Порядку? А тому що в них свої закриті збори, де вони вирішують як вони будуть сприяти проходженню у виборах команди Палиці
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром