Луцькі студенти готові бунтувати через стипендії

03 Січня 2017, 17:30
2687 Джерело: vse.rv.ua

Студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки мають намір влаштовувати масові акції протесту у зв’язку зі змінами у законодавстві щодо стипендіального забезпечення.

Нагадаємо, що згідно з рішенням Кабінету міністрів мінімальна академічна стипендія для студентів вищих навчальних закладів у 2017 році становитиме 1100 гривень, а підвищена – 1600, – пише VIP.

Утім, виплачуватимуть її на підставі рейтингу, основою якого буде успішність студентів. Підвищать стипендію у 2017 році для студентів, які навчаються на вчителів математики, інформатики, природничих наук, а також на деяких інженерних напрямках (гірництво і нафтогазова справа). Для них стипендія становитиме 1400 гривень, а підвищена – 2360 гривень.

Згідно з нововведеннями 1000 гривень соціальної стипендії отримуватимуть 7 категорій студентів. Студенти волинських вишів відгукуються про такі зміни по-різному.

Зокрема, у групі «Профком студентів СНУ імені Лесі Українки» здійснюють відкрите опитування студентів, аби дізнатися, що готові робити студенти, у випадку «подальшого ігнорування». Серед варіантів – масова акція, мітинг, протест, «не вважаю це доцільним» та «свій варіант». Наразі ж участь в опитуванні взяли понад 500 студентів. Тож 145 з них готові вийти на масову акцію, понад 90 – на мітинг, 106 обіцяють протестувати. Не вважають це доцільним 128 людей.

Декан факультету філології та журналістики Юрій Громик у коментарі «Волинському інформаційному порталу» повідомив, що вважає необхідним реформування системи стипендіального забезпечення.

«Реформа потрібна, збільшення стипендії – актуальний захід. От тільки 40% стипендіатів – це не зовсім зрозумілий момент. А чому не 47? Не 53? Можна було б просто відмовити в стипендіях тим, хто має оцінки «задовільно». Але зберігати й далі систему з так званим перекриванням трійок п'ятірками – це займатися самообманом. Крім того, рейтинг, уважаю, треба формувати з усіх студентів факультету, а не окремо на кожному курсі відповідної спеціальності. Так би точно більша кількість талановитих молодих людей мала цю винагороду. Бо 40% у групі магістрів, де майже всі відмінники і мають науковий доробок, – це таки несправедливо».

У коментарях же до опитування, створеного у соцмережах, Юрій Громик написав: «А якої думки відмінники, які мають шанс отримати 1600 гривень академічної стипендії? Теж бунтуватимуть за повернення до 800 гривень? Якої думки студенти 7 пільгових категорій, які відтепер отримуватимуть 1000 гривень соціальної стипендії, навіть якщо на академічну стипендію «не витягують»? Очолять протести? Просто роздуми».

Натомість студентка Катя Вейко, яка написала, що є відмінницею відповіла, що задоволена шансом отримати 1600 гривень замість 825. «Але я дуже засмучена тим, як цю реформу протягували (недомовки, відсутність вичерпної інформації протягом більш як 4 місяців, «рольові ігри» МОН і Мінфіну та взагалі спроба просто поставити студентство перед фактом без спільного обговорення) і якщо замутять протест у Києві, я на нього спробую вийти – не через незадоволення реформою, а через презирство до «реформаторів», – йдеться у коментарі Каті Вейко.

 

Коментарі
03 Січня 2017, 22:23
Сепаратисти! В країні війна, а вони збираються дестабіліховувати ситуацію! Хіба не чули від Шоколадного Порошка, що треба затягнути пояси?!..
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром