Бронзовий Скрябін житиме у Луцьку

01 Жовтня 2015, 17:37
4871

У місті відкрили перший в Україні пам’ятник Андрію Кузьменку.

Презентація відбулася 1 жовтня у відпочинковому комплексі «Сіті Парк». На відкриття приїхали батьки покійного музиканта Ольга та Віктор Кузьменки, а також завітали міський голова Микола Романюк та ініціатор створення пам’ятника Андрій Покровський.

Ще задовго до того як розпочалося дійство, на майданчику зібралося безліч лучан.  Прийшли люди різного віку, проте найбільше зібралося молодих людей, адже саме це покоління росло на піснях легендарного співака.

Презентував скульптуру Андрій Покровський. Він розповів, що  був особисто знайомий Кузьмою та підтримував хороші стосунки зі співаком, тому вирішив, що така людина гідна пам’ятника.

«Андрій був правдолюбом і правборубом. На жаль, ми визнаємо геніїв тільки після їх смерті. Кузьма був гідним товаришем для мене та для мільйонів українців.  Сміливий, щирий,  веселий, компанійський  і надзвичайно справедливий - таким він був за життя. Дякую, що розділили зі мною мою ініціативу», – розповів Андрій Покровський.

Виступили перед присутніми і батьки Скрябіна. Мама Андрія розповіла про останній період життя співака, який був надто напруженим через військові дії в Україні. Андрій всю силу та енергію віддавав для того, щоб допомогти військовим – відвозив бронежилети, медикаменти, їжу. Проте ніколи цього не афішував,  бо вважав, що благодійність, про яку розказують на камери, перестає бути благодійністю.
 
Коли його просили не їхати на схід, казав: «То ж мої діти, їм по 23 роки, вони там гинуть, як так може бути».

Мама Кузьми зізналася, що родина не уявляла, який вплив мав співак на українців.
 

«Ми про це дізналися, тільки коли побачили,  як сотні людей стояли під снігом і дощем. На похорон прийшли воїни з АТО і причепили йому на лацкан військову медаль».

Мама розповідає, що шанувальники з усієї України приїжджають на могилу Андрія. У зошиті, що лежить там, записують свої спогади про нього, як Кузьма змінив їхнє життя.
 
Батько Кузьми також подякував присутнім за те, що пам’ятають про сина.  Розповів, що Андрій завжди щасливим повертався з волинських концертів.

«Він брав з Волині багато смішних та веселих речей, використовував їх у творчості й дуже з того тішився », – розповів Віктор Кузьменко.

Виступив перед присутніми і Микола Романюк. Він розповів, що це історична подія не тільки у Луцьку, а й в Україні загалом.
 
Після цього для лучан та гостей виступили музичні гурти «Санмай» та «Фіолет», що заспівали пісні гурту «Скрябін».

Андрій Покровський також розказав, як створювали монумент.

«Робили його кілька місяців, організацією всіх процесів займалися люди з моєї команди, а сам пам’ятник робила луцький скульптор Ірина Дацюк. Виготовляли скульптуру у львівській ливарні, висота його становить два метри десять сантиметрів».

Ініціатор зауважив, що відповідальність зі створення дизайну та макету пам’ятника була надто великою,  тому у вирішення цього питання допомагали батьки та дружина Андрія.











1















До слова, сьогодні батько Андрія Кузьменка завітав до дизайн-студії The ROOM , де експонується картина із зображенням Скрябіна.

«Для нас велика честь приймати у себе таких гостей. Запрошуємо всіх прийти та подивитись на портрет Андрія у виконанні художника Юрія Чайки. Незвичним є те, що картину намальовано на потрісканому склі, розміром 1,7*1,5м», - йдеться у повідомленні студії. 




 

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ

 

Коментарі
01 Жовтня 2015, 21:05
людоньки, не жартуйте такими заголовками) Так обізвати вартісну подію...
01 Жовтня 2015, 21:27
Зовсім не схожий. Жаль
01 Жовтня 2015, 23:50
справді не схожий. здешевив Покровський!!!
04 Жовтня 2015, 02:33
чого хотіти від подібного скульптора
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром