У Луцьку презентували книгу – переможицю «Коронації слова-2015»

01 Жовтня 2015, 10:12
5113

Волинська письменниця, заслужений журналіст України, лауреат багатьох літературних премій Надія Гуменюк презентувала роман «Вересові меди».


Зустріч відбулася 30 вересня у книгарні «Є» і зібрала багатьох шанувальників відомої лучанки. Дійство стало знаковим та символічним, адже відбувалося у  День ангела авторки.

Організували зустріч – Ганна Луцюк та Ольга Ляснюк. Вони відразу заявили, що до події добре підготувалися. «У нас є мед, щоправда не вересовий, але мед,  у нас є і верес», – розповіла Ольга Ляснюк.


Модератор зустрічі нагадала присутнім про основні віхи життя та творчості авторки. Вона акцентувала увагу на журналістській роботі Надії Гуменюк, і зауважила, що жінка належить до когорти тих, кому фах не заважає, а часто підказує сюжети майбутніх творів. Про нову книгу авторки сказала просто: «Це книга про Волинь. Надія Гуменюк засвітила не лише своє ім'я, а й весь наш край».

Одразу домовились: ті, хто вже прочитав твір, не будуть розкривати таємниці сюжету, а говоритимуть лише натяками, щоб заохотити до прочитання книги.

Книга  «Вересові меди» здобула І премію Міжнародного літературного конкурсу романів, кіносценаріїв, п'єс, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова». Письменниця поділась з присутніми, що нагорода стала для неї несподіванкою. До слова, Надія Гуменюк тричі здобувала перемогу у цьому конкурсі. «Енна. Дорога до себе» ввійшла торік у п'ятірку найкращих у номінації романи, «Янгол у сірому» також був відзначеним  одним з найкращих, і, звичайно, дитяча книжка «Веселка для Веселика» здобула спеціальну відзнаку конкурсу. Цього року книга «Вересові меди» перемогла з величезним відривом, якого ще не пам'ятають на «Коронації слова» – аж 23 бали.


Надія Гуменюк каже, що назву презентованої книги підказав Роберт Луї Стівенсон баладою «Вересовий мед», у якій йдеться про корінний народ Шотландії – пиктів, які цей напій вважали секретом довголіття. Після  загибелі  останніх медоварів рецепт трунку був назавжди втрачений. Але й в Україні його теж готували. Це і хмільний напій для свята, і ліки, і отрута, і свого роду зброя.
Розповідає також, що прототип головної героїні відшукала під час відрядження у Турійськ до жінки, якій от-от мало виповнитись 100 років.

Зізнається, що  спочатку не знала про що буде говорити під час інтерв'ю. Але побачене вразило авторку: «Підходжу до подвір'я, стоїть криниця з журавлем. Ця фотографія в газеті «Віче» досі є. І стоїть бабуся, і бере воду. Тягає повне відро та столітня бабуся. Ми з цією бабусею проговорили півдня. Це справжній дарунок долі – зустріч з такими людьми».

А ще Надію Гуменюк завжди цікавило подружжя Певних, які створили у Луцьку перший український театр. Микола Певний за Радянських часів був розстріляний, а де зникла Ніна, ніхто не знав. Майнула інформація про те, що вона виїхала до Казахстану і грала у російському театрі. Але Певні були великими патріотами, тому уявити це було важко. Про долю Ніни також дізналась завдяки фаху під час інтерв'ю з жінкою, яка була на засланні у Хантимансійську разом з театралкою.

Загалом у книзі йдеться про історію Луцька 1920-х років, коли він з малого повітового містечка перетворювався на культурний центр. Надія Гуменюк поєднує світову та національну історії. Водночас не втрачає ментальності волинянки, точно передає наш менталітет. На сторінках книги герої оживають завдяки своїй лексиці. Відчуваються інтонації, якими говорять на Волині.

Голова обласної Національної спілки письменників України Петро Коробчук поділився, що коли брав до рук роман «Вересові меди», то боявся, що він виявиться гіршим за попередні. Зізнався, що йому важко читати художні тексти, бо часто вмикаються «три іпостасі – письменника, редактора, читача». Але до середини «Вересових медів» залишився лише доброзичливий читач.

Напевно, краще, ніж Володимир Лис, Надію Гуменюк не знає ніхто. Він теж поділився з присутніми враженнями про книгу. Зауважив, що завжди є першим читачем після автора, проте новий роман першим побачив син Сергій. Історик за освітою, він зупинився на історичному аспекті аналізу твору. Каже, що прочитав рукописний варіант дуже швидко з величезним захопленням. За такими творами треба і вивчати нашу історію, бо читати спеціалізовану історичну літературу пересічному українцю не завжди просто. А «Вересові меди» – саме той твір, який цілісно відкриває історію народу.
 
Відвідувачка заходу Наталка зізналась, що дуже полюбляє стиль романів авторки. Читала й твори Володимира Лиса. Дівчина вважає подружжя ніжною, тендітною парою, яка завжди надихає на нові звершення у житті. Сподівається, що «Вересові меди» стануть улюбленою книгою, бо у ній йдеться про молоду, як і сама Наталка, дівчину-театралку.

На завершення організатори вручили Надії Гуменюк пам'ятні подарунки на честь свята. Традиційно творча зустріч завершилась автограф-сесією авторки.

Олена ЛАУЩЕНКО

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром