Луцьк 1920-х на світлинах видатного польського фотографа

20 Грудня 2016, 14:09
5940 Джерело: vk.com

В Інституті мистецтва Польської академії наук зберігаються тисячі негативів польського фотографа Генрика Поддембського.

На частині їх – знімки історичної Волині. Серед цих робіт є більше 20 оригінальних фотографій Луцька, більшість яких майже ніколи і ніде не були опубліковані, – пишуть у спільноті «Я люблю Луцьк» у Вконтакте.

Наприкінці ХІХ століття у провінційному польському містечку народився Генрик Поддембський, якому судилося стати найвидатнішим фотографом Польщі ХХ століття. Саме такий титул дали йому сучасні дослідники.

У його спадку, за оцінками, налічується близько 20 тисяч негативів на плівці та скляних пластинах. Це – результат чвертьстолітньої праці фотографа.

Поддембський знайшов себе у краєзнавчій документалістиці. Відкривши власне фотоательє у Варшаві, він зробив кілька десятків краєзнавчих подорожей зі своїм другом, автором краєзнавчих путівників Мєчиславом Орловичем. У 1925 році тоді вже знаменитий фотограф із кількома валізами фотографічного причандалля приїхав на Волинь.

Маючи завдання від Міністерства громадських робіт, він задокументував десятки виглядів волинських міст та її найважливіших пам’яток. Цінні і цікаві роботи луцької серії зафіксували стан міста і його багатьох елементів, на сьогодні втрачених. На зображеннях Поддембського – замок, православний і католицький собори, Велика синагога, караїмська кенаса, річка Стир та різні вулиці міста.






















Коментарі
20 Грудня 2016, 16:28
Дякую!
20 Грудня 2016, 21:35
Чудові світлини. Дякую, що хтось їх знайшов і опублікував.
21 Грудня 2016, 11:10
А хто "пишуть у спільноті «Я люблю Луцьк» у Вконтакте" ??? Цікаво знати цього історика ;-) Автора будь-ласка!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром