До Луцька прибуде Вифлеємський вогонь миру

15 Грудня 2016, 10:23
2586

У середу, 14 грудня, польські харцери передали Вифлеємський вогонь миру волинським пластунам.

Передача вогню відбулася на українсько-польському кордоні, – повідомляє «Таблоїд Волині».

Символічний вогонь передають з країни в країну із місця народження Ісуса Христа.  Традиційне урочисте запалення вогню в Україні, як і щороку, відбулося на пункті перетину кордону «Устилуг-Зосин».

Волинські та польські священнослужителі прочитали молитви та обмінялися побажаннями. Вони зазначили, що ця традиція символізує дружбу і взаємопорозуміння народів. Отриманий вогонь українські військові священики повезуть на схід, щоби «світло любові Христової засяяло там і зробило чудо, щоб у нашій країні запанував мир».

За традицією, польські харцери вітають волинську молодь і роблять якісь презенти, після цього українські пластуни приєднуються до вітань і віншувань, співають колядки і також віддячують їм символічними подарунками.


Пластунка Анна Шумерук уже 4 раз присутня під час передачі вогню і зізнається, що для неї це особливе дійство. Вона розповідає, що до нього вони готуються дуже довго і ретельно.

«Цього року ми подарували польським скаутам листівки, які робили діти своїми руками , також ми привезли волинські солодощі та печиво, яке пекли самі. На кордоні ми традиційно співаємо пісню «Вифлеємський вогонь миру», який написала одна із наших луцьких пластунок, уже навіть польські харцери її вивчили і підспівують нам», – каже дівчина.



Цього року на кордон разом із старшими їздило і найменше покоління волинських пластунів, так зване новацтво – дітки від 6 до 11 років. Також приєдналася молодь із Рівного, Острога та Володимира-Волинського.

У Луцьку передача Вифлеємського вогню відбудеться у кафедральному костелі святих Петра і Павла у неділю, 18 грудня, о 10:00 під час ранкової літургії, а у Свято-Троїцькому соборі  – 19 грудня о 17:00.

Довідково: передріздвяну традицію – розповсюджувати Вифлеємський вогонь миру – започаткувала у 1986 році австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінц. Із самого початку акція планувалася з метою підтримки неповносправних дітей та усіх, хто потребує допомоги та уваги в передріздвяний час. І одразу ж цю благородну справу взяли в свої руки скаути. Щороку представники ORF та австрійські скаути беруть Вогонь на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн. Саме із рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, миру, злагоди і сподівання. По Україні Вифлеємський вогонь поширюють члени Пласту - Національної скаутської організації України.






Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром