Кінофестиваль Docudays UA відвідали півтори тисячі глядачів

12 Грудня 2016, 15:41
1630

10 грудня, у Міжнародний день прав людини, у Луцьку завершився ХІІІ Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який стартував 28 листопада.

Про це повідомляють організатори кінофестивалю.

Фестиваль – це 24 фільми, 50 показів і тематичних заходів, під час яких півтори тисячі школярів і студентів, громадських активістів, журналістів, політиків, працівників правоохоронних органів, зовсім молодих і людей зрілого віку обговорювали проблеми дотримання прав людини в Україні і світі, ділилися своїми думками й емоціями.



Цьогорічними відкритими майданчиками для лучан і гостей міста стали Палац культури міста Луцька, Волинська обласна наукова бібліотека імені Олени Пчілки, вільний простір «Inner Space»  та Книгарня «Є».  Окрім цього, перегляди й обговорення фільмів відбулися в школах, міських і обласних бібліотеках, коледжах, СНУ імені Лесі Українки.



Під час фестивалю відбулося кілька заходів, спрямованих на привернення уваги громадян до грубого порушення прав людини, зокрема – презентація кампанії «LetMyPeopleGo» у партнерстві з Молодіжним центром Волині, круглий стіл «Чи залишиться Україна країною насильства» в межах всесвітньої акції «16 днів проти гендерного насильства» та Марафон написання листів і петицій на підтримку незаконно засуджених осіб у межах ініціативи Amnesty International.

Своєрідним доланням ілюзій і закриттям Docudays UA на Волині  став мистецький вечір-зустріч із авторами збірника «По живому» та картин живопису та графіки «Маріуполь на межі», який привернув увагу до світовідчуття тих, хто опинився в епіцентрі воєнних подій на Сході України і змушений був покинути свій дім.


«Стереотипи, упереджене ставлення до певних категорій осіб – «не таких, як всі», – ілюзорні знання й уявлення про події та факти і їх причини, дезінформація, маніпуляція, відсутність громадянської активності – усі ці чинники призводять до того, що права людини порушуються чи не на кожному кроці. Розбудувати правову державу ми можемо лише в тому випадку, коли будемо знати, розуміти і вимагати в держави дотримання прав людини, коли самі усвідомимо, що кожна людина, якої б національності, віросповідання, сексуальної орієнтації, соціального статусу, рівня обізнаності, віку вона не була, має право на гідне життя і реалізацію себе в суспільстві», – зазначила координаторка фестивалю у Волинській області Богдана Стельмах.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні.




Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром