Внесено суттєві зміни при реєстрації прав для власників майна

09 Грудня 2016, 12:26
2592 Джерело: zdolbunivcity.net

У жовтні 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності».

З прийняттям вищезазначеного Закону внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон). Державний реєстратор, відповідно до внесених змін, перед вчиненням будь-якої реєстраційної дії повинен надсилати повідомлення власнику майна з попередженням про вчинення з його майном відповідної дії. Про це повідомляють у Головному територіальному управлінні юстиції у Волинській області.

Повідомлення власника об’єкта нерухомого майна здійснюється державним реєстратором у разі наявності відомостей про електронну адресу власника як адреси для зворотного зв’язку. У такому разі на електронну адресу надсилається інформація про тип заяви, її реєстраційний номер, дату та час подання, прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові заявника з накладенням власного електронного цифрового підпису. Таке нововведення дозволить власникам об'єктів нерухомості в Україні  постійно тримати на контролі інформацію про власне майно.        

Статтею  25 Закону врегульовано зупинення реєстраційних дій на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного нерухомого майна. Державний реєстратор також приймає рішення про зупинення/відновлення реєстраційних дій, якщо власником об'єкта нерухомого майна, яким подано заяву про заборону вчинення реєстраційних дій, у строк, що не перевищує десяти робочих днів, не подано рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили.

Отже, у випадку незаконної реєстрації власник може за своєю ініціативою зупинити реєстраційні дії та звернутись до суду з позовом про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного майна чи до правоохоронних органів. 

Таким чином, розроблене Міністерством юстиції України законодавство врегулює питання незаконних захоплень об'єктів власності в Україні.  

Суттєвим нововведенням є те, що рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав надаються в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі. Такий витяг у паперовій формі надається з проставленням підпису та печатки державного реєстратора (стаття 21 Закону).

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром