Олег Березюк :«Уряд не хоче позбавитись нелегальних грошових потоків, які течуть з митниці» *

25 Вересня 2015, 09:45
1441

Про це повідомив керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк, перебуваючи 24 вересня з робочим візитом на Волинській митниці.

Як повідомив народний депутат, один бюджет країни, за попередніми даними, лежить не облікований і без користі для держави на митницях і тому треба знайти всі можливості для того, щоб це стало надбанням людей. Тоді не треба буде оподатковувати пенсії і шукати кошти для медицини, освіти.

«Ми запропонували Кабінету Міністрів України, Президенту України форму спільного управління митницями разом з іноземними компаніями Швейцарії та Німеччини, які цим займаються. Є такий досвід в Індонезії, Болгарії, колишній Югославії. Який піднімає доходи митниці на 20-30-40% протягом одного місяця. На сьогоднішній день ми чуємо, що це нереально, неможливо і митники цього не хочуть. Ми почали їздити і запитувати. Сьогодні керівник митниці нам чітко сказав: це буде корисно для митної служби країни», - зазначив Олег Березюк.

За словами депутата, по-перше, це навчить людей працювати з західними стандартами. Це дасть нам можливість дійти до баз даних реальних цін, за якими будуть розмитнюватись товари. Це дозволить якісно технічно оновити митну службу. Це дозволить встановити електронну митницю, яка знизить суб’єктивний фактор митника на кордоні.

«Виконуючий обов’язки начальника Волинської митниці  чітко сказав «за», пояснивши переваги. Тому сьогодні ми ще більше впевнені, що Уряд і центральні органи не хочуть позбавитись тих, можливо, нелегальних грошових потоків, які течуть з митниці, але не в державний бюджет.», - зазначив Олег Березюк.

На запитання про те чи вивчався досвід спільного управління митницею, Олег Березюк зазначив, що ще півроку тому, це питання вивчалось на досвіді Індонезії, Болгарії. Більше того, за допомоги посла Великої Британії в Україні був налагоджений зв'язок з компаніями, які цим займаються. Крім того, Прем’єр-міністр України, перебуваючи у Великобританії мав розмову з її Прем’єр-міністром, який сказав, що надасть технічну допомогу у впровадженні цього проекту у наступні два роки.

«Це не потрібно робити все життя. Це потрібно робити 2 роки, а віз і далі там. На превеликий жаль, ні Кабінет міністрів України, ні ДФС. Яка сьогодні напряму керує митницею, навіть не дозволили собі відписати цій компанії лист, що вони хотіли б з нею працювати. Це є ігнорування і саботаж якісного управлінського процесу заради наповнення бюджету країни» - резюмував Олег Березюк.

Щодо морального аспекту присутності не українців на українській митниці, народний депутат заявив, що так говорять лише спекулянти.

«Як ми українці можемо віддати українську митницю? По-перше, ми українці 24 роки керували українською митницею, яка є решетом. З тої митниці користає кількасот осіб, коли сорок мільйонів громадян страждає. Тому це неправда. Справа в тому, що це буде спільне управління, де буде керівник митниці українець і поруч з ним уде працювати іноземець з іншими принципами, буде впроваджувати інші технології», - розповів пан Березюк.

Під час розмови з в.о начальника Волинської митниці Олег Березюк дізнався, що на Волинській митниці вже кілька місяців не працює сканер. Для того щоб полагодити його потрібно кілька сотень тисяч гривень.

«Не працює сканер – це означає. Що повз митника проходить багато речей, які не повинні були проходити. Чому так сталося? Хто в цьому винен? Ця митниця не має достатньо коштів на паливно-мастильні матеріали для свого автотранспорту. Куди йдуть ці гроші? Це спонукання до корупції, коли такі елементарні речі не виконуються.

Я би запитав керівника ДФС, чому на Волинській митниці не працює сканер. Це є спеціальна корупційна схема чи це немає кілька сот тисяч гривень, щоб заробити декілька мільярдів?»

На переконання Олега Березюка, на митниці є люди, які хочуть працювати, тоді ми б мали не один бюджет, а два.

За його словами, найперша робота депутата – є законодавча, представницька і контрольна, щоб поїхати на митницю і подивитися на її роботу. Безперечно, що це політичний пункт, бо це є наповнення бюджету України.

«Ми шукаємо гроші, забираємо з того, що є очевидним – медицини, освіти, і не забираємо там, де ці кошти мають народжуватись для бюджету. Цим користуються кілька сотень осіб, тому це є ключова реформа. Вона станеться тоді, коли ДФС напише листа уряду Британії. Це залежить від одного управлінського рішення», - зазначив Олег Березюк.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром