Лучан-добровольців визнали учасниками війни на сході

30 Листопада 2016, 12:05
1848

Бійців, які воювали на сході України у складі добровольчих формувань, визнали учасниками російсько-української війни.

Відповідне рішення ухвалили на пленарному засіданні сесії Луцької міської ради у середу, 30 листопада.

Заступник міського голови Сергій Григоренко зауважив, що досі залишається відкритим питання добровольців, які за першою необхідністю пішли захищати східні кордони України, проте не визнані бійцями АТО.

Він зазначив, що йдеться про тих бійців, які воювали у складі добровольчих батальйонів, що в подальшому не увійшли до складу Збройних Сил, МНС, Нацгвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів. Зокрема мова йде і про Добровольчий український корпус (ДУК).

Окрім того бійцями-добровольцями визнають і тих воїнів, батальйони яких були легалізовані на державному рівні («Азов», «Айдар», «Донбас» та інші), проте з певних причин бійці не отримали відповідних посвідчень. Передбачається, що для отримання статусу добровольця лучанин має надати довідку із формування, у складі якого воював, а спеціально створена комісія перевірить її достовірність та видасть посвідчення.

На добровольців поширюватиметься ряд соціальних програм, спрямованих на підтримку бійців. Зокрема, вони будуть мати змогу брати участь у програмі забезпечення житлом на умовах співфінансування 50 на 50. Бійці-добровольці увійдуть до переліку категорій громадян, яким надаються пільги на проїзд у міському транспорті. Також вони зможуть отримати соціально-психологічну, медичну та матеріальну підтримку в рамках запланованої Комплексної програми підтримки мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців.

Окрім того, міська рада направила звернення до Волинської обласної ради, Верховної Ради України та Президента України, аби добровольців визнали і на обласному, і на загальнодержавному рівнях.

Депутати одноголосно підтримали проект рішення.

 

Софія СІЧКУН

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024