Шевченка: чи зіскочать з «газової голки» мешканці будинку

23 Вересня 2015, 15:20
3955

Через позицію міської влади 70 сімей можуть лишитися взимку без опалення.

П’ятиповерховий будинок на вулиці Шевченка, 37-А багато років обігріває котельня сусіднього заводу «Електротермометрія». Мешканці пригадують, що після здачі будівлі в експлуатацію у 1973 році житло опалювала котельня у дворі будинку, яка, до речі, працювала на вугіллі. Та з часом їх перевели на обслуговування заводу. Будинок був підвідомчим, сюди заселяли працівників приладзаводу, проте наразі усі квартири – приватизовані.

Ще у 2004 році, кажуть місцеві, ситуація із обігріванням їхніх помешкань кардинально змінилася. Відчутною стала погана робота котельні, кімнати були недостатньо обігрітими.

«Якісного опалення не було. На тиждень пізніше його вмикали й на тиждень раніше вимикали. Не важливо, яка погода, навіть в морози, на вихідні у нас не опалювалося», – розповідає місцевий мешканець Ігор.

Перед кожним опалювальним сезоном «Електротермометрія» ставила до відома міську владу, що хоче відмовитися від обслуговування житлового будинку, адже це – надзвичайний фінансовий тягар. Якщо раніше виробництво працювало безперебійно і сусідню житлову будівлю опалювали разом із цехами, то на сьогодні завод не працює навіть в половину сили, а оселі треба гріти щодня.

«Директор неодноразово звертався до міського голови, нинішнього і ще минулого, з проханням приєднати будинок до комунальних мереж теплопостачання. У 2009 році обіцяли встановити модульну котельню, яка обслуговувала б цей будинок і кілька навколишніх. Було навіть розроблено проект. Під цей проект мали виділятися державні кошти, але обіцяне фінансування не надійшло. У 2010 році міським головою став Микола Романюк, його стратегія передбачала щорічне вмовляння керівника заводу, аби котельня продовжувала гріти будинок. Ситуація на заводі стала критичною, схоже, що виробництво зовсім зупинять, тому зрозуміло, що за таких умов підтримувати роботу котельні ніхто не буде», – розповідає депутат міськради Сергій Сівак, який входить до комісії з питань ЖКГ.

Остаточно «Електротермометрія» розірвала договір із «Луцьктеплом» у квітні цього року, проте жителів будинку попередили про це наприкінці літа.

«Теплоносій для потреб опалення житлового будинку № 37-А на вул. Шевченка постачало ПАТ «Електротермометрія» відповідно до умов договору купівлі-продажу теплової енергії №224/1-19, термін дії якого закінчився 15 квітня 2015 року. Після закінчення опалювального сезону 2014-2015 років ПАТ «Електротермометрія» відмовилося постачати теплоносій для потреб опалення житлового будинку № 37-А на вул. Шевченка. Іншої технічної можливості подавати теплоносій на вказаний житловий будинок у ДКП «Луцьктепло» не має», – повідомлення такого змісту мешканці отримали лише 18 серпня.

«Якби це сталося на початку травня, був би запас часу, щоб обдумати варіанти і знайти вихід з ситуації. Іде до холодів, і кожен день затягування – не на руку ні міській владі, ні, тим більше, громадянам. Як варіант, директор «Електротермометрії» запропонував віддати котельню в оренду «Луцьктеплу». Чесно кажучи, мене дивує позиція міської адміністрації, мовляв, якщо громадяни приватизували свої квартири, ми за них не відповідаємо», – переконаний Сергій Сівак.

Думка мешканців, як не лишитися взимку без опалення, розділилася. Частина жителів просять місцеву владу знайти будь-який спосіб приєднати їх до центрального газопостачання, та знайшлися й ті, хто побачив у ситуації суцільні плюси. Мовляв, нарешті вдасться «зіскочити» з газової голки центрального постачання і встановити в квартирах автономне опалення.

«Тепла в квартирах ніколи не було. А цього року стало ще гірше. Директор заводу сказав, що зовсім від нас відмовляється і опалювати наш будинок не буде. У принципі, я як людина з ним згідна. Чого він потужностями котельні, яка в приватній власності, має опалювати будинок, що перебуває на балансі «жеку»? У нас 70 квартир, з них три вже мають індивідуальне опалення. У мене – найбільша квартира в будинку, 63 м2. Встановити автономне опалення обійдеться у 25 тисяч гривень. Я порахувала: за два роки така інвестиція окупиться. Зараз квадратний метр за опалення буде коштувати 15 гривень, субсидії в мене немає, то доведеться щомісяця платити близько 1 400 гривень. До того ж приладозавод так опалював, що все одно – холодно. Якщо поставлю котел, платити доведеться вдвічі менше, і нарешті в квартирі буде тепло», – розповідає місцева мешканка Зоя.

Прихильники ідеї індивідуального опалення навіть звернулися із проханням до міського голови та місцевих благодійних фондів не допомагати у відновленні роботи котельні, а дати шанс людям стати незалежними від дорогих тарифів.

«Луцьктепло» надіслало листи, що «можливості надати теплоносій немає, – написали у зверненні мешканці. – Ми справді страшенно зраділи можливості «зіскочити з голки «Луцьктепла». Управління житлово-комунального господарства замовило документацію з влаштування індивідуального поквартирного опалення. Круто, правда? Але є «двіжові пенсіонери», які ходять в різні установи і вимагають, щоб влада їх і надалі забезпечувала дорогим та неякісним теплом, бо... це – ломка! А з голки так просто не «зіскочиш».

На завершення такого емоційного листа частина жителів попросила: «Вимагаємо доробити документацію з влаштування індивідуального поквартирного опалення та надати змогу встановити котли. Чи парапетні, чи звичайні (у «пенсії» нова стратегія – затягнути справу, бо ж «всьо пропало – дом завалиться від дирок»). Велике прохання до влади: не давайте викручувати собі руки! Ми наполягаємо на індивідуальному опаленні. Без варіантів».

Міська влада виявилася прихильною до такої позиції.

«Виготовляємо технічну документацію на встановлення котлів у кожній квартирі. У місті це – не перша практика. Переводили на індивідуальне опалення три будинки, які відключив від котельні автозавод, торік Нацбанк «відрізав» будинок на Градному узвозі. Так само і тут – приватна котельня, від нас нічого не залежить. Директор «Електрометрії» два-три роки звертався щодо відключення будинку, цього року поставив перед фактом: котельню порізав на метал, йому не вигідно опалювати. До того ж, з цього будинку завжди були скарги на неякісне надання послуги, десь по 100 скарг на рік», – повідомив начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду міськради Юрій Крась.

Як повідомила мешканців заступник міського голови Лариса Соколовська у листі, «департаментом житлово-комунального господарства отримано протокол постійно діючої міжвідомчої комісії з питань, пов’язаних з відключенням споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, а також технічні умови від ПАТ «Волиньгаз» на влаштування поквартирного індивідуального опалення. Ці документи враховані при розробленні проекту, який на даний час розробляється Волинською філією «НДІпроектреконструкція».

Після виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення її експертизи в ДП «Волиньдержбудекспертиза» департаментом ЖКГ будуть проведені монтажні роботи з підведення газопроводів у квартири для влаштування автономного опалення та встановлення лічильників обліку газу (у квартирах, де вони відсутні). Для завершення всього комплексу робіт з влаштування індивідуального опалення власникам квартир (квартиронаймачам) треба придбати опалювальні котли та провести внутрішньоквартирні роботи».

«На цей будинок ми рекомендуємо встановлювати газові котли італійської торгової марки «Тіберіс». Парапетні котли – кращий варіант, але з певної причини люди із цього будинку кажуть, що їм не дозволяють встановлювати їх. Ми рекомендуємо двоконтурні котли, тобто ті, які будуть працювати і на підігрів води, і на опалення. За ціною вони особливо не відрізняються від одноконтурних, плюс – порівняно з газовими колонками, які наразі встановлені в будинку, будуть брати суттєво менше газу», – погодився прокоментувати технічні нюанси один із менеджерів компанії, що спеціалізується на опалювальній техніці.

Крім того, спеціаліст зазначає, що котли різняться і за потужністю. «Орієнтовно в будинку квартири площею 50 м2, тому якщо говорити про опалення площі та підігрів води, рекомендую потужність від 24 КВт».

Також вартість індивідуального опалення буде залежати від того, чи купувати лише котел, чи також нові радіатори.

«Стальні радіатори – більш ефективні. В одному чавунному радіаторі води стільки ж, скільки стальні використовують на всю систему. Відповідно, це буде впливати на економніше використання газу», – каже менеджер компанії.

Оскільки квартири різняться площею, ціна встановлення автономного опалення так само коливається. «Якщо говорити про двоконтурні котли потужністю 24 КВт, плюс – нові радіатори, це обійдеться близько 20 тис. грн», – зазначив спеціаліст.

Під час обговорення ситуації, що склалася в будинку №37-А на вулиці Шевченка, представник фірми наголосив, що за умови встановлення котлів у всіх квартирах мешканці можуть розраховувати на суттєві знижки. Проте, з іншого боку, їм не варто забувати і про ремонт, який доведеться робити після встановлення котла та проведення усіх комунікацій.


 

Не кожному лучанину сьогодні по кишені виділити 20 тисисяч гривень навіть на дуже важливі потреби. Як розповідають мешканці, серед них – багато пенсіонерів, а є й такі, що мають на утриманні лежачих хворих, і навіть при розумінні економічної вигоди про такі інвестиції не може йтися.

«У нас в будинку три лежачі людини, є 93-річний ветеран війни… Як вони поставлять котел за 20 тис. грн?» – обурюються мешканці.

Крім того, людей турбують і питання безпеки.

«Робити 140 технологічних отворів у тримальних стінах будинку, якому 42 роки… Закінчиться все, як із будинком на Рівненській, який просто обвалився», – озвучує свої перестороги місцевий житель.

Перед тим як робити будь-які отвори у тримальних стінах, треба провести експертизу, наголошують жителі, проте цього ніхто не зробив.

Крім того, якщо втілювати ідею з індивідуальним опаленням, газові труби доведеться проводити через дорогу, а димоходи в квартирах зовсім не пристосовані для встановлення котлів, адже зміщені то вліво, то вправо.

Невдоволені жителі і позицією міської влади.

«43 роки ми тут прожили, а Соколовська каже: не маєте грошей – продавайте квартири і виселяйтеся… Як таке можна сказати людям, пенсіонерам?!» – емоційно вигукує жінка.

«Міська влада все робить насильно, без нашої згоди, – каже інший мешканець. – Для того щоб нас від’єднати від центрального опалення, треба провести збори і ухвалити рішення зі згодою всіх власників квартир. А влада каже: у форс-мажорних обставинах ми можемо і так побити вам стіни, поламати квартири…»

Мешканці, які висловлюються проти індивідуального опалення, шукають можливість спорудити модульну котельню. Інвесторів пропонував і депутат Сергій Сівак, проте їхня пропозиція не влаштувала людей.

«Прийшов чоловік і каже: я збудую котельню, але вона буде моєю. І договори укладемо на рік», – такі умови мешканців не влаштували. Наразі вони пробують вести переговори з іншими інвесторами, сподіваючись, що вдасться домовитися про більш вигідну співпрацю.

Міська влада навідріз відмовилася спонсорувати спорудження модульної котельні, мовляв, коштів немає, адже треба близько 6 млн грн, хоча приватні інвестори називають у рази менший кошторис: близько 700 тисяч гривень.

«Річ у тому, що це – рекет. Зокрема, з боку Соколовської, яка має акції в «Луцьктеплі». Зараз там закупили котли й хочуть нам насильно оптом їх збути. У черзі тут стояли, всі умови – які тільки хочете, і в банку за кредит домовляться… Це був страшний тиск. Рекет», – переконаний один з жильців.

«Ми сиділи в кабінеті у Соколовської, і вона нам в очі сказала, що Малихін на «Електротермометрії» порізав труби, порізав котли і здав на металолом. Брехня! Як, обіймаючи посаду заступника міського голови, можна так відверто брехати людям?» – обурюється чоловік, який був на прийомі в міськраді.

Так чи так, а котельня на приладобудівному заводі – в робочому стані й буде працювати в опалювальний сезон, адже обслуговує ще один житловий будинок. П’ятиповерхівка № 88 на вул. Шевченка досі перебуває на балансі «Елнектротермометрії» та на обслуговуванні її відомчої котельні.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром