Сезонне: як, де і за скільки полагодити взуття

19 Вересня 2015, 15:56
5767

Більшість лучан мають слабке уявлення про ціни у взуттєвих майстернях, яким способом чоботарі можуть зарадити взуттю і як доглядати за чобітками, щоб вони прослужили довше.

Взуття – обов’язковий елемент гардеробу. Ніхто не обходиться без пари чобіток на зиму, весняних сандалів чи спортивних кросівок на щодень. Та не забуваймо, що ці речі не вічні і рано чи пізно вони зношуються: чи підошва зітреться, чи каблучок пошкодиться, а може, й замок зламається. І що ж тоді робити? А тоді приходять на допомогу добрі чоловічки, які з дня в день сидять у невеличких комірчинах, щиро й віддано вдихають нове життя у ці предмети, які захищають наші ноги від примхливої погоди.



Хоча й професія чоботаря досить непримітна і не вважається престижним та прибутковим заняттям, однак, погодьмося, ці люди виконують важливу роботу, яка полегшує життя багатьом людям.

Більшість людей або взагалі не орієнтуються, або мають слабке уявлення про ціни у взуттєвих майстернях, яким способом можуть зарадити чоботарі вашому взуттю та як доглядати за чобітками, щоб вони прослужили довше.

Місцевий чоботар Вадим Жуковець, який має невеличку майстерню на ринку біля залізничного вокзалу пролив світло на ці та інші запитання.





Найпоширеніша проблема, з якою звертаються до взуттєвої майстерні – стерті набивки. Але це швидше питання часу, а не недолік, за словами чоботаря. Набивка в будь-якому випадку стирається за кілька сезонів. Замінити її не складає ніяких проблем. Вартість такої послуги – від 45 до 80 гривень. Все залежить від розміру, сили пошкодження та інших чинників. За словами майстра, ціни по Луцьку можуть бути різні. Ціна ремонту жіночих набивок в середньому 45 гривень, чоловічих – 60 гривень.






Якщо на ваших черевиках з’явилася дірка, залатають її вам за 35 гривень. Заміна несправної застібки-блискавки на взутті коштує від 30 до 45 гривень, залежно від довжини та властивості пристосування.

«Бувають світлі, білі замки. З такими треба працювати акуратно, щоб клеєм не вимазати.  Тому робота коштуватиме не 35, а 45 гривень, бо над таким замком сидиш удвічі-втричі довше, ніж над звичайним, чорним», –  розповідає Вадим Жуковець.

Часто жінки стають жертвами високих бордюрів чи порогів, як результат: поламані каблуки і зіпсований настрій. Проте з такими проблемами майстри взуття справляються легко. Заміна пари супінаторів (задня частина устілки, яка тримає форму каблука – авт.) та прикріплення каблуків коштує 90 гривень.









Взуття у майстерні вам можуть також підшити при потребі. Фіксованої ціни на таку роботу немає, тут вже треба дивитись на об’єм роботи. В середньому, якщо потрібно підшити невелику ділянку, витратите 5 гривень. А от обшити черевик повністю складніше, тому й ціна більша: 35-40 гривень.

«В такому випадку треба посидіти, покопирсатися, так би мовити, щоб цілу пару прошити. Спочатку пробиваєш шкіру шилом, а потім гачком шиєш. Буває, що шкіра м’яка попадається, тоді зразу гачком можна пробивати», – ділиться тонкощами роботи чоботар.

Часто трапляється, що в улюбленому взутті вщент зношується підошва. Якщо ці черевики чи туфлі справді дорогі, а їхня верхня частина у гарному стані, тоді підошву можна замінити. Така операція коштує в середньому від 260 до 280 гривень за пару. Тут, за словами Вадима, залежить від вартості самої підошви в магазині.

Чоловіки часто мають проблеми із туфлями з довгими носками. Такі носки швидко зношуються. В цьому випадку майстер ставить поліуретанові пластинки, які потім обрізуються на верстаті по формі носка.

За словами чоботаря, взуття однаково ламається як в чоловіків, так і жінок, тому роботи йому вистарчає завжди.
Від того, як ми зберігаємо своє взуття, залежить, скільки часу воно прослужить, каже майстер.

Потрібно завжди чистити черевики, обробляти їх якісним кремом, незалежно від того, чи взуття з натуральної, чи зі штучної шкіри. Жінкам, за словами чоботаря, пояснити легко.

«У вас шкіра на руках жива і ви їх кремом мажете. А на взутті мертва шкіра. За ним треба доглядати вдвічі старанніше, ніж за руками», – ділиться Вадим.

Зимове взуття влітку треба зберігати в сухому місці, щоб воно не набиралося вологи. Для більшої надійності можна помістити у всередину черевиків шматок газети. Для взуття із замши також є спеціальні засоби для догляду, які потрібно використовувати.

Був у чоботаря Василь Бідун

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром