Лучанам розповіли про інформаційну війну з Росією

17 Листопада 2016, 09:13
3737

Шеф-редактор журналу «Універсум» Олег Романчук, член НСЖ України, полковник Петро Костюк та волинський письменник і журналіст Іван Корсак у рамках презентації проекту «Універсум» проти пропаганди» повідали усім охочим про те, як сформувати стійке інформаційне поле і захиститися від медійних загроз.

Про це йшлося у середу, 16 листопада, під час зустрічі на тему «Інформаційна війна з Росією: рецепти перемоги», яка відбулася у приміщенні бібліотеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Шеф-редактор журналу «Універсум», доцент кафедри української преси ЛНУ імені Івана Франка Олег Романчук зауважив, що проект «Універсум» проти пропаганди» реалізують за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

За словами шеф-редактора, журнал протягом 24 років веде своєрідну інформаційну «партизанку». Натомість Міністерство інформаційної політики України, на жаль, не виконує належним чином свої функції.

«Інформація – це відтворення якості і ми її у той чи інший спосіб створюємо й таким чином доносимо до реципієнта. Але під час донесення інформацію можна спотворити. Так відбувається маніпуляція свідомістю і знаннями. Це взяли собі за основу російські структури, які ведуть проти нас ворожу кампанію», – зазначив Олег Романчук.

Зокрема, лектор підняв тему колабораціонізму, викривлене висвітлення інформації в російських ЗМІ та актуальне питання значення слів «війна» та «АТО».

«Це суть термінології… У нас є всі причини для того, аби називати речі своїми іменами і війну війною. Але чомусь воєнний стан не ввели навіть в східних областях», – наголосив Олег Романчук.

Долучився до бесіди і полковник, член НСЖ України Петро Костюк, який зауважив, що Україна наразі перебуває у такому стані, коли і військові, і цивільні мають бути інтелігентами. Адже, зважаючи на гібридну інформаційну війну та нечітке визначення понять, кожен повинен знати, як захистити себе від пропагандистської неправди.

«Ми маємо все відродити. Тут надія на думаючих, на інтелігентів. А журналісти – це ті люди, які прискорюють ці процеси. Для цього необхідно читати, слухати, спілкуватися і думати, думати, думати. Тільки так ми самі себе порятуємо», – зауважив Петро Костюк.

Окрім цього, він наголосив на тому, що нині Росія подає інформацію проти України українцям і росіянам. Втім, інформаційна війна, за ствердженням Петра Костюка, не нова для наших співвітчизників.

«Українці давно ведуть інформаційну війну. Вважаю її початком 1169 рік, коли Андрій Боголюбський прийшов до нас, поруйнував Київ, вирізав жителів столиці і забрав наші святині», – зазначив Петро Костюк.

Продовжив думку полковника письменник Іван Корсак. Він зауважив, що у свій час Андрій Боголюбський дійшов і до Луцька, але тут він «так заробив, що ледь ноги поніс за собою» та наголосив, що саме історичні факти наповнюють творчість шеф-редактора журналу «Універсум» Олега Романчука.

«Веду до того, що багато надзвичайно переконливих історичних фактів є у творчості Олега Романчука. Творчість пана Олега є прекрасною сторінкою у нашій публіцистиці та історіографії. І ми, лучани, вдячні, що сьогодні, тут у стінах університету ведемо мову безпосередньо з автором. Сподіватимемося, що такі візити будуть і надалі», – підсумував Іван Корсак.

Шеф-редактор журналу «Універсум», доцент кафедри української преси ЛНУ імені І. Франка Олег Романчук
Шеф-редактор журналу «Універсум», доцент кафедри української преси ЛНУ імені І. Франка Олег Романчук

Полковник, член НСЖ України Петро Костюк
Полковник, член НСЖ України Петро Костюк


Письменник і журналіст Іван Корсак
Письменник і журналіст Іван Корсак
















 

Оксана ВЛАСЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром