За два роки міські парки зазнають суттєвих змін

16 Листопада 2016, 11:33
2193 Джерело: wikimapia.org

У луцьких парках планують створити місця для вигулу собак, парковки, поставити туалети, відновити меліоративну систему та призначити працівників, які доглядатимуть ці території.

Про це йшлося під час обговорення проекту цільової соціальної Програми розвитку та благоустрою парків та скверів, інших озеленених територій міста Луцька на 2017-2018 роки у вівторок, 15 жовтня.

Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця запевнив, що потреба прийняття Програми є очевидною, оскільки останні п’ять років парками ніхто не займався.

З його слів, Програма має територіальний  характер, тобто прив’язана до конкретних ділянок, які визначені рішенням сесій міської ради. Це парки, сквери, які потрібно доглядати та утримувати.

Згідно документу, є дві моделі утримання територій.

Перша – створення дільниці з утримання парків. Ціна такої дільниці у складі 17 чоловік - 1 мільйон 72 тисячі гривень.  До персоналу належатимуть заступник, директор, адміністратор центрального парку і бухгалтер. Всі інші – це технічні працівники, тобто озеленювачі й двірники.

За робітниками будуть закріплені чітко визначені території. У парку на ДПЗ працюватимуть два озеленювача і один двірник. На вулицях Конякіна та Гордіюк працюватиме така ж кількість людей. За парком імені 900-річчя Луцька доглядатимуть три озеленювача і два двірники. Для Центрального парку культури і відпочинку імені Лесі Українки передбачили сім озеленювачів.

На забезпечення працівників господарськими матеріалами планують витратити 780 тисяч гривень.

Друга модель передбачає укладення договорів з підприємцями.

«Ми сприяємо підприємцям щоб вони отримували замовлення і розвивались в системі озеленення. Ми ламаємо монополію», – каже Юрій Моклиця.

Він зауважив, що акцент роблять на першій моделі, тобто на дільниці, але додатково пропонують підрядника.

«Наступного року 3 мільйони 200 тисяч гривень витратять на відновлення роботи меліоративних каналів парку. Без них все інше при несприятливих погодних умовах втрачає сенс. Меліоративна система осушуватиме територію, підтримуватиме гідрологічний баланс», – стверджує заступник Луцького міського голови.

Юрій Моклиця запевнив, що за ці гроші розчистять канали та проведуть реконструкцію двох насосних станцій.

Зоопарк планують з’єднати алеєю з Луцьким замком.

«Це необхідно для того, щоб можна було спрямовувати потоки людей, які гуляють між Старим містом і парком», – каже заступник Луцького міського голови.

Витрати становитимуть 2 мільйони 980 тисяч гривень.

На освітлення парків планують витратити 1 мільйон 600 тисяч гривень у 2017 році та 1 мільйон 200 тисяч гривень у 2018 році. Ліхтарі з’являться у чотирьох парках: на алеї біля ДЮСШ «Спартак» у Центральному парку та на доріжках парків, що знаходяться в мікрорайонах ДПЗ, 40-ого та 33-ого кварталів.

Здійснять реконструкцію території, яка прилягає до вулиці Глушець, тобто від Старого ринку до входу в Центральний парк. Планують облаштувати велодоріжки, відновити тротуар та створити парковку. Вартуватиме це 4 мільйони 150 тисяч гривень.

Також створять місця для вигулу собак, у які є змога вкласти 600 тисяч гривень наступного року. У 2017 році такі ділянки створять у Центральному парку та парку імені 900-річчя Луцька.

Пляж Центрального парку Юрій Моклиця називає найбільш запитуваним місцем, тому концепцію і проект продумуватимуть до найдрібніших деталей.

На розроблення проекту планують витрати 100 тисяч гривень, а в реконструкцію пляжу з облаштуванням зон відпочинку вкладуть 3 мільйони гривень.

Юлія КАРМАНСЬКА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром