«Пропоную від обурень перейти до прямого тиску» – екс-депутат про будівництво на Ковельській

12 Листопада 2016, 15:23
2564

Громадськість продовжує боротися проти забудови на вулиці Ковельській, 17, яка не відповідає нормативним актам та псує панораму Старого міста.

Про це йшлося на засіданні круглого столу на тему «Сучасний образ історичного Луцька: проблеми і перспективи» у п’ятницю, 11 листопада.

Головний художник міста, заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв розповідає, що згідно до генерального плану заповідника, територія майбутньої забудови є зоною охорони ландшафту. Крім того, земельна ділянка знаходиться у зоні підтоплення, тому норми забороняють розпочинати там будівельні роботи.

Матвіїв пояснює, що свого часу відмовився видати містобудівні умови та відхилив проект детального плану забудови цієї території, за що і опинився в опозиції до міського керівництва та втратив посаду головного художника.  

«Є генеральний план заповідника, у якому вказано,  що це зона охорони ландшафту. Також є висновок інституту «Водопроект», який не рекомендує там зводити будь-які об’єкти. Є висновок екології, який каже, що в охоронній зоні не бажано нічого робити. Здивувала мене позиція обласного відділу охорони історико-культурної спадщини і заповідника, який написав,  що вони не заперечують щодо забудови при умові погодження центральним органом культурної спадщини. Я думав,  що на рівні області і на рівні заповідника мали бути якісь висновки», – прокоментував Ярослав Матвіїв.  

Він переконаний, що підстав виносити проект забудови на Ковельській,17 на засідання виконавчого комітету немає, оскільки офіційно він не розглядався ні на архітектурній раді, ні в управлінні містобудування. Посадовець каже, що передбачити розвиток подій він не може, бо виконавчий комітет «може затвердити будь-що, що буде винесено на засідання».

Проте говорить, що міська рада може забрати у виконавчого комітету функцію затвердження проектів детального планування, адже це передбачає закон «Про місцеве самоврядування».

Краєзнавець Ігор Левчук також давав, що територія можливої забудови є частиною історико-культурного заповідника та зоною ландшафту.

«Тобто це та територія, на якій забороняється будь-яка діяльність, що може спотворити сам ландшафт. Це фактично зона, де має зберігатися первинне природнє середовище», – пояснив краєзнавець.

Депутат Ігор Поліщук зазначив, що він та його фракція будуть і надалі виступати проти забудови на Ковельській, 17.

«Думаю, що на цю сесію ми встигнемо подати проект рішення, яким затвердження детального планування передамо з виконкому на сесію. Я думаю, що це дасть можливість не приймати все підряд, так як це відбувається на виконкомі, а дійсно розбиратися фахово в ситуації з залученням експертів», – підкреслив депутат.

Його позицію підтримав і Павло Данильчук. Він вважає, що навіть в разі затвердження виконкомом детального плану, міська рада подасть у відповідь проект про його скасування.

«Виконком зараз повністю підконтрольний міському голові. Тому вже пішла практика скасування рішень виконкому на сесії міської ради. Ще одна річ – закладення коштів на історико-архітектурний план. Казали, що до кінця року він буде, а його досі нема. Треба буде розбиратися, чому кошти не реалізовані і чому немає історико-архітектурного плану», – зазначив Данильчук.  

Долучався до обговорення і екс-депутат Луцькради Андрій Осіпов. Він стверджує, що є реальний план дій, аби не дозволити скандальне будівництво. На його думку, від громадських слухань результату можна і не дочекатися, тому варто діяти рішучіше.

Одним з важелів впливу він вважає кримінальні провадження, адже при подачі заяви у прокуратуру, вона зобов’язана порушити кримінальну справу.

«Є такий вислів – «Соромно підозрювати,  коли повністю впевнений». Якщо ви знаєте,  що один з депутатів має якийсь зиск відносно забудови на цій території,  то це, мені здається, називається злочином. Він передбачений статтею 364 Кримінального кодексу «Зловживання владою або службовим становищем». Чому ми повинні говорити про те, винен депутат у тиску на владу і виконавчі органи, чи просто виконує свої повноваження,  як звичайний депутат та очільник однієї з постійних комісії.  Хай запитає прокурор, а ви спитаєте прокурора», – стверджує Андрій Осіпов.   

Ще одна можливість змінити ситуацію – громадські ініціативи. Він радить громаді самостійно готувати проекти рішень, або ж довірити цю справу депутатам. 

«Я бачу реальний план дій. Тому, якщо дозволите, то запропоную від обурень перейти до прямого тиску. Подавайте проект рішення і вони змушені будуть голосувати. Голосування всі поіменні – будете знати падлюк в обличчя», – підсумував Осіпов.  

Читайте також: Якою може бути забудова на Ковельській, 17.







Коментарі
12 Листопада 2016, 18:41
І такі шо? Козлюра, діко перепрошую- казюра(!) імеет опит. Пракурорский! (-Єто же он под окнами пракуратури пабудувал Буратин- с пивокарабасом,( каторий без лицензии пиво варит). - Ото пракурори - і стройку нк видели, і в натуре пиво их не маниттт То вдали от пракуратури он шо хош пабудує! Бо ІНВЕСТОР! тіпа. А голова камісії па архітектуре-(єто он їм таки после над пракурорами страшного буратина стал!) єто Вам не хухри- мухри! все в єго липких руках! Любе решениє пробєт! Ото таки думайте, Громада- Оно таки пака депутат-разрушитель гарадка- без морали, тармазов и при власти! ( А Ви єго каким то пракурором пугаєте!)- то таки -" шо с ним делать?" У мкня, єсть місль одна на єго тему. Да. Таки да....
12 Листопада 2016, 19:18
Данильчук і тут присмоктався. Як і у минулій каденції буде брати не менше 10 000 доларів за вирішення питання.
12 Листопада 2016, 21:57
Лучсранин..хай будують..пакращують..а ми па новому будем абсуждати що ти вкінеш..чи сроманюк..вони спішать миколка не той..
13 Листопада 2016, 16:03
Люди усе залежить від вас. Не мовчіть тому що це знак згоди. А потім ви дивуєтеся тонами налу, офшорами, гаремами міністрів матками під Версаль квартирами в Женеві і Лондоні це усе за ваші гроші і пенсії. Не тільки продажні архітектори винні але і ті хто стоїть і усе це проплачує. Так звані ІНВЕСТОРИ. Оприлюднюйте їх прізвища і де вони взяли гроші. Прокуратура ніколи цього не зробить вона в долі.
14 Листопада 2016, 12:45
Та знаємо ми хто там в долі. Цікавіше "кто ответ держать будет". Те , що ці клієнти психлікарні витворяють з забудовою центру - комусь добре аукнеться, хто дозволи на введення в експлуатацію давав... ОБІЦЯЮ.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром