Центр: квітковий ринок планують прибрати з тимчасового місця

09 Листопада 2016, 14:10
2224

Якщо підприємці не погодяться на пропозицію перенесення квіткового ринку, міська влада ставитиме питання про демонтаж павільйону.

Нагадаємо, тимчасове місце квіткарям надали на час реконструкції ЦУМу. Наразі біля Центрального універмагу спорудили новий павільйон, у якому зможуть торгувати шість зареєстрованих підприємців. Натомість квіткарі таку пропозицію відкидають, адже їм повідомили, що у такому разі за оренду потрібно буде заплатити 12 тисяч гривень. Тим більше, за словами торговців, усі місця там уже зайняті.

18 жовтня у зв’язку із завершенням будівництва нового павільйону на тимчасове місце торгівлі прибула секретар міської ради Юлія Вусенко, щоб пояснити квіткарям, що місце для торгівлі їм виділили тимчасово, і так чи інакше постане питання про його перенесення.

Після чого підприємці, за словами Вусенко, захотіли почути думку депутатів з приводу перенесення квіткового ринку.

Тож у середу, 9 листопада, обранці громади від різних фракцій у рамках дня депутата приїхали до квіткарів, щоб краще розібратися у конфліктній ситуації.

Прийшли на місце і мешканці будинків, які знаходяться поблизу павільйону. Вони стверджують, що квітковий базар займає весь їхній двір і в результаті створює жителям незручності.

«Треба з цим щось робити. Що немає в Луцьку інших місць? То ж не стояти у дворі, де живуть люди», – нарікає місцева жителька.

Натомість продавці запевняють, що як повідомили їм представники архітектури, ця ділянка –  алея, а не прибудинкова територія. Втім, сьогодні головний архітектор міста Ярослав Матвіїв зауважив на тому, що ця ділянка таки має статус прибудинкової території. Така позиція обурила квіткарів, які впевнені у своїй правоті.

«Ми, буцімто, заважаємо проходити людям до поліклініки. Але прохід є з обох боків навколо нас. За нами є дитячий майданчик, чим ми їм заважаємо? Я тут стою згідно рішення міського голови. Давайте будемо приймати якесь конструктивне рішення… Ви, депутати, і всі тут присутні, є нашими потенційними покупцями. Тому що не кожен може купити троянду у магазині за 50 гривень, а у нас вона коштує 20-25 гривень», – зауважує один із підприємців.

Крім того, квіткарі стверджують, що їм пообіцяли пріоритетність на місцях, які облаштують біля ЦУМу. Та вже влітку підприємці дізналися, що павільйон – приватний і місць там уже немає.

В  свою чергу, секретар міськради Юлія Вусенко зазначає, що за чотири роки тимчасового перебування підприємців на цьому місці, жоден із них не подав конкретної пропозиції щодо перенесення павільйону. Квіткарі вимагають лишити їм нинішнє місце торгівлі, за яке вони готові сплачувати оренду. Мотивують свою позицію тим, що в іншому місці незручно буде зберігати квіти, носити воду та і лучани звикли до павільйону, який наразі має вдале розташування.

Проте у міськраді запевняють – продавці не зможуть більше торгувати на тимчасовому місці. Або вони змінять своє місце торгівлі і продаватимуть квіти на законних умовах, або павільйон просто демонтують.

«Зараз ми все-таки дочекаємося відкриття павільйону біля ЦУМу, а далі будемо говорити про можливість демонтажу квіткового ринку. Тому що наразі це стихійна торгівля. Ці підприємці нічого не сплачують до міського бюджету і знаходяться у привілейованому становищі у порівнянні з іншими. За чотири роки їм пропонували чотири місця для перенесення, але вони від усього відмовлялися», – повідомляє Юлія Вусенко.

Для здійснення конструктивного діалогу планують створити тимчасову депутатську комісію, яка займеться цим питанням. Якщо підприємців влаштують ті місця, які запропонує міська влада, то вони зможуть торгувати на іншій ділянці, сплачуючи при цьому кошти за оренду.








 

Оксана ВЛАСЮК

Коментарі
09 Листопада 2016, 16:33
а бариг-валютчиків коли приберуть?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром