Центр: вшанували загиблих журналістів

16 Вересня 2015, 22:01
1379

За традицією, що склалася, увечері 16 вересня, напередодні чергової річниці із дня загибелі журналіста, засновника «Української правди» Георгія Ґонґадзе, волинські журналісти молитвою і добрим словом ушанували пам'ять колег, які загинули під час виконання професійного обов’язку.

Кілька десятків медійників із лампадками в руках наприкінці робочого дня простували до символічного місця – фотостенду Героям Небесної сотні.

Сформувавши із запалених лампадок скорботний хрест, журналісти разом із священиком помолилися за упокій загиблих колег. Перехожі, які простували у своїх справах, також спинялися бодай на хвилинку, аби віддати шану тим, кого вже нема серед нас.

«Журналісти – це ті люди, які несуть нам слово правди, – зауважив отець Артем, який відслужив панахиду. – Нерідко ризикуючи здоров’ям, або ж віддаючи найдорожче – власне життя. Сьогодні ми молимося за тих, хто доносив до нас щиру правдиву інформацію і загинув за це. Тож ту правду, яку вони нам доносили, ми маємо приймати й передавати далі. У наш час, коли війна йде не лише на фронті, а й інформаційна, преса має працювати на захист своєї батьківщини і своїх громадян».

Як зауважила одна з організаторок акції у Луцьку, голова Волинської незалежної медіа-профспілки Оксана Швець, ця акція є всеукраїнською, адже у той самий час лампадки пам’яті запалили журналісти Львова, Рівного, Ужгорода, Запоріжжя та багатьох інших міст.

Зі слів Оксани Швець, за роки Незалежності під час виконання професійних обов’язків та за нез’ясованих обставин загинули 64 журналісти. А за даними Інституту масової інформації за вісім місяців цього року в Україні було 224 порушення прав журналістів.

«За останні два роки на Волині теж було кілька випадків порушень прав журналістів, – наголосила Оксана Швець. – Під час представлення губернатора Олександра Башкаленка на захід не пустили журналістів, зокрема, Майю Голуб. Через це розпочалося кримінальне провадження, яке потім закрили. Під час виборів ректора ЛНТУ журналіста Юрія Горбача не пустили на підрахунок голосів. На концерті пам’яті Андрія Кузьменка не дозволили знімати журналістці Ірині Качан».

Тож такі акції, вважає активістка, – ще одна нагода для журналістів нагадати про свої права, заявити про ті проблеми, із якими доводиться стикатися майже щодня.

Зрештою, це нагода об’єднатися і довести, що представники мас-медіа – міцна і потужна команда.






















 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром