Луцьк – у лідерах з енергозбереження

04 Листопада 2016, 18:25
2427

Майже 30 відсотків енергетичних ресурсів заощадили цьогоріч у порівнянні з попереднім роком жителі обласного центру Волині. Відтак лучани зробили значний вклад в енергетичну незалежність країни, вважає віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

За словами урядовця, волинянам вдалося заощадити завдяки успішному впровадженню місцевої програми «Реалізація енергозберігаючих заходів у бюджетних установах міста Луцька», а також іще трьом супутнім проектам у рамках співпраці з НЕФКО, – йдеться на сторінках тижневика «Сім’я  і Дім».

– Я позитивно дивлюся на проекти із залученням коштів міжнародних фінансових інституцій на енергозбереження. Такий ресурс треба обов’язково використовувати. Енергозберігаючі заходи дають можливість економити кошти, зокрема міського бюджету, – зауважив віце-прем’єр.

Визнання не випадкове, адже енергоефективність є пріоритетом у роботі муніципалітету.

– Впровадження енергозберігаючих заходів у Луцьку відбувається завдяки співпраці з міжнародними інституціями: НЕФКО, Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейським інвестиційним банком. Загалом на ці цілі планується залучити близько 750 мільйонів гривень, – повідомив міський голова Микола Романюк.

Зокрема спільно з НЕФКО успішно реалізовано проект «Реалізація енергозберігаючих заходів в бюджетних установах міста Луцька». Показовим є те, що ефект від реалізації, тобто фактична економія теплової енергії торік сягнула 2 тис. 445 Гкал, що дозволило заощадити понад 1 млн грн.

– За ці кошти у Луцькій міській клінічній лікарні, дитсадках №11 та 21, міських школах №5 та 10, гімназії №21 встановлено індивідуальні теплові пункти, зарадіаторні рефлектори, відновлено теплоізоляцію трубопроводів, проведено балансування системи опалення, модернізацію системи освітлення, замінено вікна і двері, утеплено фасади, – розповіли у відділі інформаційної роботи міськради.

Подібна реалізації інших проектів заощадить мільйони. Не дивно, що мерія надалі співпрацюватиме з міжнародними інституціями. Зокрема вже погоджено отримання нового кредиту у 10 млн грн від НЕФКО та 200 тис. євро гранту Фонду Е5Р на реалізацію проекту «Підвищення енергетичної ефективності закладів бюджетної сфери міста Луцька».

– Проект передбачає низку енергозберігаючих заходів у бюджетних установах міста: дитсадках №4, 13, 27, 31, гімназії №21, школах №1, 16, Палаці учнівської молоді. Тут планується утеплити фасади, дахи, встановити ІТП, замінити вікна, модернізувати освітлення. Очікуваний ефект від заощадження – чиста економія близько 2,5 млн грн на рік.

Роман ЖИЖАРА

1
Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА
Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром