У місті обговорили, чи бути музею у приміщенні синагоги

01 Листопада 2016, 16:20
3287 Джерело: Mapio.net

Ортодоксальна іудейська релігійна громада незадоволена тим, що міськрада не звернулася з приводу створення музею у приміщенні синагоги саме до неї.

Про це на зустрічі представників управління туризму та промоції з активістами розповіла представниця громади Ханна Матусовська.

Вона зауважила, що створення музею у приміщенні синагоги, яке наразі використовується спортивним клубом «Динамо», може призвести до релігійної ворожнечі.

Жінка нещодавно отримала відповідь від Волинської облдержадміністрації про те, що у приміщенні синагоги хочуть створити музей. Проте, як розповідає Ханна, з такою пропозицією влада звернулася не до правонаступників синагоги – ортодоксальної громади, а до реформістів.

«Ви провокуєте релігійний конфлікт. Я отримала відповідь від облдержадміністрації про те, що ви плануєте з реформістами створити музей. Але реформісти не є правонаступниками цієї синагоги і реформісти взагалі не є течією іудаїзму. Ви не звертаєтеся до нас, як до правонаступників, а звертаєтеся до них. Ми були в шоці від цієї ініціативи», – зазначила Ханна Матусовська.  

Крім того, вона зауважила, що коли місто хоче долучитися до розвитку єврейського туризму, то місце музею варто узгодити з єврейською громадою, бо робити музей у башті – неповага до хасидів.

«Чотири хасидські двори, які були знищені і лежать на цукровому заводі достойні тільки башти?» – поцікавилася Ханна Матусовська.

Проте Наталія Бунда зауважила, що створення музею було тільки ідеєю. Головне завдання – зберегти синагогу від руйнування.

Чиновниця зазначила, що управління туризму готове співпрацювати з єврейською громадою та розглянути усі пропозиції, які стосуються розвитку туризму у місті.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
01 Листопада 2016, 19:38
Ви перекручуєте факти, я не проти музею взагалі, я проти того, щоб до культової ортодоксальної поруди мали відношення рефорісти і проти того, що б він був у башті. І відповідь громаді надали від Облдержадміністрації, а не Облради, прошу відредагувати вашу статтю.
01 Листопада 2016, 20:39
Вже відредагували
01 Листопада 2016, 22:34
дякую
02 Листопада 2016, 08:48
&quot;Бідні жиди&quot; чекають щоб їм ізгої прогнулися і зробили музей, а їм він ніколи не був потрібен, це ви хохли самі для себе його зробите. Їм не потрібна і синагога, у них будинок напівпорожній стоїть на Б.Хмельницького. Читай першоджерела ІЗГОЙ і роби висновки.<br/>Це вам не вірменська громада котра сама будує церкву і нічого ні в кого не просить. Жид він завжди жид.
02 Листопада 2016, 13:37
,,Свідомий'', на роботі працюють, а не відгуки пишуть. Займайся справою,і меньше буде дурних думок.
02 Листопада 2016, 19:11
раніше в приміщенні на хмельницького , біля 1 школи був будинок яким користувались усі меншини Луцька (щось ніби спілки нац меншин Луцька). а потім дивним чином приміщенням почали користуватися тільки жиди, ой вибачте, євреї.
04 Листопада 2016, 02:16
бідні наші жиди давайте скинемося щоб у них була кругла сума 100 000 000 грн.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром