Війна і мир: чим місто віддячило своїм захисникам

26 Жовтня 2016, 13:01
2094

Соціальні пільги, грошова та медична допомога – основні напрямки підтримки учасників війни на сході України та членів їх родин.

На пленарному засіданні сесії міської ради заступник мера Сергій Григоренко розповів про хід виконання програми підтримки військовослужбовців та членів їх родин.

Він повідомив – коли почалася війна на сході, виникла потреба підтримати тих, хто пішов боронити кордони країни.

«У зв’язку з нападом Росії ми стикнулися з масовою мобілізацією, з тим, що людей вирвали з мирного життя і у них виникало багато побутових проблем. Для того у вересні 2014 року створили програму на підтримку мобілізованих, їх родин та родин загиблих», – зауважив Григоренко.

Вищезгадана програма була спрямована на підтримку чотирьох основних категорій – мобілізованих, членів сімей військових, які на момент мобілізації проживали в Луцьку, членів сімей загиблих, які були зареєстровані в Луцьку та військовослужбовців-контрактників, які на час підписання контракту проживали в Луцьку.

Читайте також: «Демобілізовані – то бомба сповільненої дії», – депутат Луцькради

Одним з видів допомоги стало звільнення від оплати за утримання будинку – у 2016 році цією пільгою користуються 672 особи. Крім того, виплачувалася матеріальна допомога сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах. У 2016 році матеріальну підтримку отримало 119 сімей. Наразі двоє інвалідів учасників війни стоять на обліку для забезпечення автомобілем.

Відбувалося забезпечення сімей дровами для опалення на зимовий період. Зараз 16 сімей звернулося з таким проханням і станом на 1 жовтня п’ять вже забезпечені твердим паливом. З травня 2016 року програму розширили та доповнили пунктом про одноразову допомогу контрактникам – її отримали 80 осіб.

Крім того, військовим допомагали санітарно-курортним та амбулаторним лікуванням. Діти військовослужбовців мають право на безкоштовний проїзд у тролейбусах. Сергій Григоренко зауважив, що програму варто буде удосконалювати, адже зараз виникла необхідність звертати більше уваги на демобілізованих бійців.

Голова Луцької міської організації спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський розповів, що при затвердженні програми взагалі не врахували потреби демобілізованих бійців. Він зазначив, що у 2014 році в Луцьку було мобілізовано 650 осіб, в 2015 році вони демобілізувалися. А повернувшись додому, не отримали підтримки міста.

У підсумку депутати взяли до уваги звіт про виконання програми та погодилися, що на час її затвердження демобілізованих не врахували. Відтак, громадські організації та депутатський корпус напрацюють доповнення та винесуть на голосування на листопадовій сесії міськради.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром