«Тіло жінки – це тіло нації»: у місті презентували нову книгу про війну

23 Жовтня 2016, 13:43
2269

Книгу «Жінки Центральної та Східної Європи у другій світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства» презентували для лучан.

Розповідали про  книгу українські дослідниці Оксана Кісь та Марта Гавришко пише інформаційне агнество «Волинські Новини».

Презентація відбулася в бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Так, Оксана Кісь зауважила, що половина населення України - жінки, тому їхній досвід війни є важливим, але тривалий час його ігнорували.

Книга розпочалася ще три роки тому з конференції з однойменною назвою. Тоді організатори навіть не думали, що невдовзі тема набуде життєвої актуальності.

В збірці йдеться про життя жінки в окупації, про досвід полону, про жіночий вимір Голокосту. Окрім того, автори порушують проблеми мобілізації жінок та використання для цього ідеологій, стереотипних уявлень. Цікавим є питання, що відбувається з військом, коли туди приходить жінка.

«Адже в суспільстві існують стереотипи, згідно з якими, жінка – берегиня, тому їй негоже вбивати, її місія – народжувати. Маскулінність завжди була пов'язана з військом, саме там чоловіки утверджували свою мужність. Коли ж жінка приходить на війну, вона ставить це під сумнів. Саме з цим пов'язаний як активний, так і пасивний супротив чоловіків у відношенні до жінок у війську», – розповідає Оксана Кісь.

Також під час презентації розповіли про символічність жіночого тіла у військові часи.

«Жіноче тіло може стати як об'єктом насильства, так і засобом для виживання. Особливого, символічного, значення набуває плюндрування ворожої нації через насильство над жінкою. Адже тіло жінки - це тіло нації», – каже дослідниця.

Марта Гавришко, яка досліджує гендерні проблеми учасниць ОУН та УПА, розповіла, що статус жінки тут завжди був нижчим, хоча жіночі вишколи організовували в УПА, зокрема на Волині. Дослідниця спілкується з жінками, які перебували в підпіллі, щоб з перших уст дізнатися про їхній важкий воєнний досвід.

Марта Гавришко звернулася до всіх присутніх з проханням, якщо у когось є рідні, знайомі жінки, які перебували в підпіллі, повідомити їй у мережі Фейсбук. Вона охоче поспілкується з ними.

Проблеми, які порушують у книзі автори, є актуальними і в сучасній Україні, яке перебуває у стані війни.

Дослідниці наголосили, що через такі трагічні події та кризові явища, змінюється менталітет жінки та її статус в суспільстві. Свідками та учасниками таких процесів є українці. Все частіше українські жінки утверджуються в політиці, стають експертами в міжнародних та геополітичних питаннях. Раніше ці сфери були суто чоловічими.

До слова, усім присутнім подарували примірники книг.






 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром