Аспірант СНУ розповів про війну та «Азов»

11 Вересня 2015, 10:21
4345

Про становлення полку «Азов» та потенційний перебіг війни говорили у Луцьку.

Вчора, 10 вересня, на історичному факультеті СНУ відбулася зустріч із Андрієм Дяченком – заступником командира полку «Азов», випускником історичного факультету та аспірантом університету.

Андрій Дяченко розповів, що був активним учасником Революції гідності, а згодом добровольцем пішов на фронт. За словами чоловіка, добровольчий батальйон «Азов» розпочався із руху «чорних чоловічків» – добровольчого об’єднання, яке утворилось на противагу «зеленим» представникам окупаційних російських військ.

«Свіжу кров» батальйону, за словами Андрія Дяченка, дали представники націоналістичного формування «Патріот України». Цю організацію очолював Андрій Білецький. Ворожим формуванням до «Патріотів» був «Оплот» на чолі з відомим сепаратистом Євгеном Жиліним.

Розповів і про репресії проти активістів батальйону. Такими Андрій Дяченко назвав переслідування та арешт Андрія Білецького – теперішнього командира «Азову», справу так званих Васильківських терористів, проти яких, на глибоке переконання Андрія Дяченка, справу було сфабриковано.

Коротко згадав і про перебіг подій в Харкові, де відбувались сутички «Правого сектору» та «Патріотів України» проти «Оплоту», відвоювання приміщення Харківської ОДА, засилля «корінних жителів» міста, які чомусь приїхали на автобусах з російськими номерними знаками та закликали сусідню країну на допомогу.

Згадав доброволець і про захоплення Маріуполя, а точніше кількох вулиць, де сепаратисти проголосили владу утворення «ДНР» та чекали фізичного підкріплення з Ростова. Одну з найперших операцій по захисту ДАП (Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва) називає однією з найуспішніших операцій, в якій брали участь добровольчі батальйони.

«Велич російської армії – це пшик. Міф про її незламність нав’язаний пропагандою.АТО, де-факто, завершиться за 2-3 тижні, проте варто готуватись до сильніших загострень конфлікту. Світ більш крихкий як здається на перший погляд», – поділився міркуваннями Андрій Дяченко.

Назвав і другий сценарії для Донбасу. Такими Андрій вважає «Придністровський» (не найкращий, адже територія перетворюється на «оплот» контрабанди та чорних ринків), «Осетинський» (тліючий, постійно тримає в напрузі, він найбільш вигідний Путіну) та «Хорватський». Для окреслення останнього згадав історію такого утворення як «Сербська Країна» – самопроголошеної республіки на території Хорватії. І такий сценарій, на думку представника «Азову», для України є найбільш прийнятним, адже дозволить акумулювати власні збройні сили та провести блискучу операцію з захоплення сепаратистських республік.

«Проте для цього потрібно встановити лад всередині країни»,  – стверджує Андрій Дяченко.

Щодо питання неонацизму організацій, яке через російську пропаганду щільно просочилось в європейські медіа, боєць стверджує, що «Азов» не є неонацистською організацією, а неонацисти бувають будь-де, навіть і на протилежній стороні барикад.

Продемонстрував також ПТРК – протитанковий ракетний комплекс, з якого, за словами бійця, було успішно випущено протитанкову керовану ракету (ПТУР).








Сергій МАТВІЙЧУК 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром