У Луцьку дискутували про спорт, економіку і великий бізнес

10 Вересня 2015, 11:39
2375

Відбулася друга зустріч щодо обговорення кластерних напрямків розвитку міста.

Темами дискусії було обрано спорт, економіку та фінанси, великий бізнес. Учасники, серед яких були громадські активісти, політики та представники бізнес-сфери, дискутували на тему впровадження нових методів розвитку цих напрямків.

Модератор події Ольга Бузулук розповіла про те, що хоче почути від учасників, яка ситуація на сьогодні, чого прагнемо, що заважає робити задумане. Хоч тема заходу торкалася ситуації винятково у Луцьк, учасники не змогли абстрагуватись і від загальноукраїнських проблем, адже доволі багато змін в місті залежить від держави, її центрального апарату.

Отримавши «старт» на обговорення, учасники поринули у дискусію щодо запропонованих проблем та пошуків їхнього вирішення.

Коли регламент для обговорення вичерпався, слово взяв юрист Олександр Лавренчук, який виступив спікером від своєї «міні-групи», яка обговорювала тему спорту.

За його словами, найбільшими проблемами для розвитку спортивної галузі у Луцьку є недостатня матеріальна мотивація тренерів та спортсменів, спортивних шкіл, які працюють переважно на ентузіазмі тренерів, відсутность розвиненої спортивної інфраструктури міста та небажання бізнес-середовища вкладати гроші в спорт. Заважає здійснити бажане, на думку Олександра Лавренчука, корумпованість, некваліфіковане керівництво, зниження матеріальних статків населення та відсутність належної матеріальної бази для занять.

Щоб змінити ситуацію, за словами юриста, потрібно збільшити фінансування спорту та винагороди за спортивні досягнення, вдосконалити спортивну інфраструктуру та зробити спорт доступним для різних вікових груп.

«Проте все це можливе лише тоді, коли буде прозорий бюджет», – резюмував Олександ Лавренчук.

Тренер, голова спортивного клубу «Аякс» Анатолій Саган додав, що до занять спортом мають заохочувати ще зі школи, а вчителі не мають боятись впроваджувати фізичне виховання, навіть незважаючи на кілька трагічних випадків на уроках фізичного виховання в країні.

«Не бійтесь стукати до тих, хто має гроші і пропагуйте здоровий спосіб життя»,  – порушив тему спорту і бізнесмен Володимир Вдовенко:

Колишній міський голова Богдан Шиба зазначив, що матеріально підтримуються лише ті види спорту, які є привабливі дл ябізнесу.

«Державна політика в сфері спорту відсутня як така», – підкреслив екс-очільник Луцька.

Активіст Віктор Смолярчук, представник групи «економіка та фінанси», розповів, що країна має паростки бюджетної децентралізації. Проблемою, на його думку, є питання непублічності бюджету, адже рішення загалом приймають дві-три людини.

«Ми не маємо даних, яке майномають міста», – наголосив Віктор Смолярчук, порушуючи питання не проведення інвентаризації майна.

З його слів, проблема у тому, що немає чітких стратегій розвитку кожної галузі.

Аби запобігти катастрофі в сфері фінансів, мають діяти ряд чинників. Ними, на думку Віктора Смолярчука, є наявність програми розвитку міст, прозорість бюджету, облік та аудит всіх підприємств, установ та організацій.

Василь Гром, заслужений економіст України, висловив припущення, що доки в Україні буде Бюджетний кодекс, доти не буде справжньої децентралізації.

Обговорення фінансових перспектив міста розпочав адвокат Сергій Книш.

Проблемою в цій сфері він назвав недосконалість законодавчої бази. Позитивним він вважає створення ЦНАПів (центрів надання адміністративних послуг), діяльність яких значно полегшує реєстрацію бізнесу. За словами Сергія Книша, підходи державних органів до бізнесу мають бути більш лояльними. Негативними факторами спікер назвав вплив політичних процесів на бізнес: війну, корупцію, відсутність комфортних умов для ведення підприємницької діяльності, а також те, що політика і бізнес є недостатньо розмежовані.

Представник групи бізнесу заявив, що бізнесмени хочуть мати зменшення ставок непрямих податків, а також висловився за позитивні зміни внаслідок структуризації та вдосконалення систем оподаткування.

Для уникнення серйозних проблем в майбутньому,  потрібно здійснювати підготовку фахівців, активніше запроваджувати школи бізнесу. Також велике значення має підтримка вітчизняного виробника органами місцевого самоврядування.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром