Чому в Луцьку не зводять будинки вище 9 поверхів

09 Вересня 2015, 13:56
4671

Багатоповерхівки обмежені у висоті через недосконале рятувальне спорядження.

У міськраді сьогодні, 9 вересня, обговорили нагальні проблеми з потенційними інвесторами і забудовниками у сфері житлового будівництва. Радитися прийшли десять із п’ятнадцяти представників будівельних компаній, серед них ТзОВ «Казкова оселя», «Волиньавтомотосервіс» і ТзОВ «Житлобуд».

Заступник начальника Управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Волинській області Костянтин Романчук зазначив, що в Луцьку є лише п’ять будівель, які мають 12–16 поверхів, а 10–11 часто роблять технічними у дев’ятиповерхівках. Тож чиновник розповів, чому Луцьк не може стати містом із модними висотками. Виявляється, що у Луцьку немає потрібних автодрабин для евакуації жителів у випадку надзвичайної ситуації. Обладнання має такий розмір, який дозволяє дістатися лише до дев’ятого поверху. Таким чином жителів вищих поверхів врятувати не вдасться.

«Наша служба готова рятувати людей, але ми не маємо чим дійти до поверхів, які знаходяться вище дев’ятого. Зараз часто звертаються забудовники, які хочуть будувати і десять, і шістнадцять поверхів, але ми цього дозволити не можемо», – пояснив Костянтин Романчук.

Також він розповів, що були пропозиції придбати потрібні автодрабини за кордоном. Щоправда, там вони уже списані. Тобто вкладати гроші в обладнання, якому уже 20–30 років, може виявитися неефективним.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв розповів, що зараз є велика потреба у будівництві, оскільки до нашого міста прибувають біженці зі сходу. Проте висотки будувати можливості немає.

«Ми даємо згоду на певну кількість поверхів. От нещодавно на проспекті Волі хотіли будувати шістнадцятиповерхівку. Через певні обставини ми відмовили, забудовники згодилися на 9 поверхів», – зазначив Ярослав Матвіїв.

Окрім того, нові автодрабини мають бути облаштовані люлькою, щоб налякані жителі при надзвичайній ситуації спускалися не драбиною, а автоматичним ліфтом. Важливим є також придбання рятувальних подушок «Куб життя», які використовують для стрибків з висоти при пожежах чи інших надзвичайних випадках. Але таке спорудження обійдеться дорого – 200–300 тисяч гривень. Тож як скоро луцьке небо обтесуватимуть верхівки висоток, достеменно не відомо.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром