Студенти, які знущалися з кошенят, зникли з поля зору правоохоронців

08 Жовтня 2016, 15:04
1943 Джерело: vk.com

Луцькі активісти вважають, що підозрювані намагаються уникнути відповідальності, адже дівчина покинула місто, а про місце перебування хлопця теж нічого не відомо.

У Луцьку розслідують справу про жорстоке поводження з тваринами. Активісти говорять, що підозрювані у злочині вже зникли. В поліції кажуть, що розшук не оголосять, поки не висунуть звинувачення – пишуть на Громадському радіо.

Нагадаємо, переселенка з Луганська разом із своїм другом знущалася над твариною, записавши процес на відео та розповсюдивши в мережі Інтернет. Згодом виявилось, що дівчина – активістка руху «Іскра», який встиг прокоментувати ситуацію та зобов'язався змусити переселенку прибирати КП «Ласка». До того ж, «зірка» соцмереж виявилась прихильницею так званого «русского міра», що й демонструвала у Instagram.

Небайдужим лучанам вдалося зустрітися з учасником скандального відео Юрієм Гнатюком. У міськвідділі він поводив себе неадекватно та «кидався» на людей. Як стало відомо раніше, хлоцець вже притягувався до кримінальної відповідальності за нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Після цього інциденту небайдужі лучани звернулися в поліцію із заявами про злочин. Наразі триває слідство. Хлопцеві та дівчині інкримінують частину першу статті 299 ККУ (жорстоке поводження з тваринами). Покарання за цей злочин — штраф або арешт на строк до шести місяців.

Один із котиків, якого на відео кидають і в пральну машинку, гарячу духовку,  холодильник, викидають з вікна, помер. Ще один, в якого пошкоджена губа, перебуває в директорки  луцького притулку для тварин КП «Ласка» Дани Новарчук:

«Котик чорно-білий, той, що показували на відео, він помер в нашої волонтерки. Вона його забрала додому. І розтину дівчата не зробили  перед тим, як хоронили. Відповідно на емоціях це все і дівчата не подумали, тому не можемо сказати про це, чи гематома в нього утворилася в голові, бо в нього постійно кров з носа текла, чи, можливо, якась може бути кровотеча внутрішня.

Таке теж часто буває. Якщо з дороги, наприклад, автомобіль збив тваринку , то ми не веземо ні на рентген, поки не пройде тиждень часу, оскільки всі лікарі кажуть, що може бути якийсь внутрішній крововилив і не можна буде нічого зробити, а травмувати тварину, щоб зробити рентген і складати їй лапи, коли вона не виживе, немає сенсу».

Лучанка Лєна Шторм згадує, що після опублікування відео в інтернеті вона з іншими людьми звернулися в поліцію:

«Власне, ми були першими, хто заяву писав . Взагалі якщо не помиляюся, було сім заяв. Ще потім громадяни додавали свої заяви, то ніяких проблем не було  і відразу слідчий навіть біля нас передивився Кримінальний кодекс , передивився коментар до нього і сказав, що справді є склад злочину, тому, власне, тут ніяких проблем не було. Ми надали докази (ред., — фото, відео знущання над тваринами). Він нам допоміг правильно скласти заяву, зазначити, як ті докази будуть правильно іти, що ми просимо прийняти на диску відео і фотографії. Ну і власне, на тому все завершилося і ми пішли», - зауважує Лєна Шторм.

За її словами,  дівчина  поїхала з мамою в інше місто, а хлопець  перебував у психіатричній лікарні для того, аби уникнути відповідальності. Однак за кілька днів  звідти його виписали.  Журналістка «Громадського радіо» намагалася звернутися до хлопця за коментарем, але за місцем проживання його знайти не вдалося. Сусід повідомив, що там ніхто вже певний час не живе.

В поліції розповіли, що наразі триває досудове розслідування. І дана стаття не передбачає домашнього арешту чи тримання під вартою, тому відповідно подаватимуть у розшук лише тоді, як тільки буде оголошено про підозру:

 «Вирішується питання про оголошення підозри в скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1. ст. 299 , тобто йдеться про жорстоке поводження з тваринами і призначено комплексну експертизу»

Тим часом директорка КП «Ласка» Дана Новарчук звернулась в поліцію з клопотанням, аби  перекваліфікувати статтю 299 з частини першої на частину другу, бо свідками цієї події стали малолітні діти. А також додати і статтю 300  ККУ (розповсюдження пропаганди насильства, що передбачає ув’язнення до п’яти років).

Важливою обставиною під час розслідування справи може бути і те, що в підозрюваного вже була умовна судимість. Це  підтверджують в поліції.

Лучани обіцяють тримати ситуацію на контролі  та просять слідство максимально врахувати всі обставини справи, каже лучанка Лєна Шторм:

 «Юрій уже має судимість. Він скалічив людину. Було шість ударів кулаком в обличчя , а потім ногами він добивав по голові лежачу людину , спричинив тяжкі тілесні, і він відбувся лише умовним терміном теж через психлікарню, то зрозуміло, що тут не все чисто і, напевно, ситуацію треба контролювати саме на цьому рівні».

Коментарі
09 Жовтня 2016, 01:11
Дуже важливою справою під керуванням активістів та небайдужих лучан займається луцька поліція і містечкова преса.
09 Жовтня 2016, 20:43
як би так "натравити" цього "душевнохворого" на 127 - хай би на собі і спробував важливість захисту людей від жорстоких неадекватів!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром