Вихованці музичної школи №1 змушені виступати у холодній темряві

29 Вересня 2016, 15:12
4877

Старе приміщення музичної школи №1 імені Фридерика Шопена потребує капітального ремонту, а в концертній залі фактично немає ні світла, ні опалення.

Про це у четвер, 29 вересня, під час проведення дня депутата,  розповіла директор музичної школи №1 Ольга Чуріна.

Вона зауважила, що заклад функціонує уже протягом 87 років, адже офіційно його відкрили у 1939 році. Наразі тут навчається 650 дітей, 150 учнів вчиться у групі самоокупності, а 35% вихованців вчаться на пільгових умовах. Навчають юних музикантів 72 кваліфікованих викладачі.

Приміщення школи поділяється на старе, що почало функціонувати з 1939 року і нове, яке здали в експлуатацію 2006 року.

«На щастя, ми уже три роки поспіль маємо фінансову підтримку міської влади. Цього року за кошти з міського бюджету відремонтували актову залу. Освоїли 322 тисячі гривень. Шкода, що ви не бачите, як тут було раніше. Ми дві години провітрювали зал для того, щоб можна було провести якийсь захід. Усе було поїдене пліснявою. Поточний ремонт приміщення робили  39 років тому», – розповідає Ольга Чуріна.

Актова зала знаходиться у старому приміщенні, яке функціонує з 1939 року. Будівлю спеціально для музичної школи не зводили, а переобладнали із житлового будинку. Ще 26 років тому старе приміщення, каже директор, визнали напіваварійним.

Наразі справилися лише з частиною проблем старого приміщення: відремонтували покрівлю, актову залу, учительську та зробили гідроізоляцію фундаменту.

«Коли ремонтували учительську, думали, що там усе відбудеться лише косметичним ремонтом. Та коли почали обстежувати підлогу, виявилося, що половина балок уже зігнили. Така ситуація у нас по усьому першому поверху приміщення. Маємо класи, де стоять роялі і там вже, видно, теж прогнивають балки і підлога прогинається», – зауважує директор школи.

Директор музичної школи №1 Ольга Чуріна
Директор музичної школи №1 Ольга Чуріна

Нова добудова, яку здали в експлуатацію 10 років тому, поки як такого ремонту не потребує. Єдине, що необхідно, – замінити дерев’яні вікна, які уже почали руйнуватися. Єдина найбільша проблема у новій частині школи – концертний зал, який здали в експлуатацію з недоробками.

«Вважаю, що вони досить суттєві. В залі немає освітлення, є тільки світло на сцені. Тому усі концертні заходи стараємося проводити у денну пору, інакше зал не можна буде використовувати. Неукріплена сцена не дає можливості забрати рояль, який наразі стоїть у ляльковому театрі. Якщо ми поставимо рояль на сцену, а це більше півтонни, то є небезпека у тому, що покриття може провалитися. Немає у залі ні нормальних стільців, ні оздоблення», – зазначає Ольга Чуріна.

У зв’язку з такою ситуацією, колектив музичної школи звернувся з листом до міського голови з проханням виділити цього року додатково 200 тисяч гривень на проектну документацію і на наступний рік закласти кошти на капітальний ремонт школи.

Проблеми з приміщеннями, за словами начальника управління культури Луцькради Тетяни Гнатів, є й у інших музичних школах. Зокрема, музичній школі №2 необхідно першочергово замінити вікна та провести автономне опалення. А от найменша музична школа №3 не має актового залу. Попри невелике приміщення, тут функціонує дуже багато творчих колективів, які змушені проводити репетиції частково у вестибюлі. Крім того, добудови потребує і центральний вхід до художньої школи міста.


Начальник управління культури Тетяна Гнатів
Начальник управління культури Тетяна Гнатів




Навчальний кабінет
Навчальний кабінет

Старе приміщення школи потребує капітального ремонту
Старе приміщення школи потребує капітального ремонту


Побутова кімната для сторожів
Побутова кімната для сторожів

Бібліотечний фонд школи уже руйнується, тому під бібліотеку хочуть переоблаштувати вестибюль
Бібліотечний фонд школи уже руйнується, тому під бібліотеку хочуть переоблаштувати вестибюль

Світло та опалення в концертній залі є лише на сцені.
Світло та опалення в концертній залі є лише на сцені.

Бібліотечний фонд школи
Бібліотечний фонд школи


Коментарі
29 Вересня 2016, 19:10
Яка держава такі і школи...
03 Жовтня 2016, 06:13
шо то за їзда по двору школи ???
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром