«Власник чи інвестор розглядає медіа не як бізнес-модель, а як інструмент впливу», – Олександр Голубов

29 Вересня 2016, 11:47
2616

Журналіст та політичний оглядач Олександр Голубов на «West Media Forum», що відбувся у Луцьку нещодавно, розповів про бізнес та медіа й пояснив, чому це досі не синоніми.

Олександр нині працює на Радіо «Свобода» у проекті «Крим.Реалії» та пише для українського бюро «Deutsche Welle».

«Таблоїд Волині» записав лекцію спікера для усіх, хто не зміг завітати на форум. Олександр виступав на дійстві першим.

***
У нас є такий собі медіа-холдинг «Вести», який працює вже багато років і, за всіма ознаками, є досить добре фінансованим. Про це свідчить і офіс, і зарплати. Звідки беруться ці гроші – величезне запитання. У нас є багато медіа, які претендують на те, що намагаються зображувати бізнес-моделі, але приклад «Вестей» показує, що бізнес-складова у медіа-продукті вкрай низька.

***
Ми дуже добре бачимо, що гроші у медіа є. Можливо, не такі великі, як комусь хотілося б, але звідкись вони беруться. Заробляти ці медіа, здебільшого, так і не навчилися. Як це відбувається – величезне питання. Спробуємо в ньому розібратися.

***
Перш за все, давайте подумаємо, яке є джерело доходів у будь-якому медіа-процесі. Це – реклама. Якщо ми подивимося на рекламний ринок і в Києві, і в регіонах, я думаю, будь-кому з вас стане очевидно, що заробляти на цій рекламі вкрай важко і звідки брати ці гроші по-іншому не зрозуміло.

***
Чому можна стверджувати, що медіа та бізнес поки що ніяк не співпадають? Дуже багато людей кажуть, що зарплати у журналістській професії є вкрай низькими. Дуже часто є певний інвестор, який дає певну суму грошей, якою розпоряджається певний медіа-менеджер. І цей медіа-менеджер розуміє, що існування медіа-бізнесу залежить не від того, наскільки добре він буде виконувати свою роботу і на скільки багато він матиме рекламних надходжень, а від того, на скільки задоволеним буде його інвестор. Відповідно він може розпоряджатися цими грошима так, як йому заманеться. Ринкової складової, зазвичай, у цьому процесі немає. На мою думку, ринкові механізми у цій історії фактично не функціонують.

***
В Україні є низка медіа, які кажуть, що вони знаходять альтернативні джерела фінансування або фінансуються за бізнес-моделлю. Я знаю кілька історій, які схожі на те, щоб існувати дійсно за рекламні надходження. Це медіа, які розраховані на дуже конкретні аудиторії. Зазвичай, це медіа більше розважального і менше суспільно-політичного типу.

***
Навіть коли медіа намагається працювати як бізнес, навіть коли в нього виникає бажання знаходити фінансування за рахунок реклами, за рахунок «білих» піар-проектів, власник чи інвестор не розглядає медіа як бізнес-модель, а як інструмент впливу.

***
Ми дійсно бачимо, що медіа не є бізнесом. Чому це так? Перша позиція – це історія власників ЗМІ. Дуже часто і самі журналісти та медіа-менеджери призводять до того, що ринок працює таким чином.

***
Чому так відбувається? Коли ми бачимо невеличкий рекламний ринок, будь-яка людина, яка хоче працювати у сфері медіа не як журналіст, а як управлінець, вона думає, де взяти гроші. З’являється потреба знайти інвестора. Медіа-менеджери розуміють, що знайти людину, яка буде вкладати вкладати в українські медіа як бізнес, майже неможливо.

***
Зазвичай, інвестор коли дає гроші, не розглядає цю інвестицію як щось, що буде приносити йому прибуток. Швидше за все, він розглядає це як, умовно кажучи, витрати на передвиборчу компанію. Це така інвестиція, яка дозволяє йому потім бути успішнішим у його основній діяльності. Це – захист його активів, захист його політичної позиції.

Читайте також: Як на WEST MEDIA FORUM «форумилися» журналісти

***
Навіть самі медіа-менеджери замість того, щоб вишуковувати моделі, які  дозволятимуть заробляти, хочуть йти найбільш простим і легким шляхом, тобто шукати гроші у тих, в кого вони є.

***
Коли ми бачимо, що найбільш талановиті журналісти переходять до таких моделей фінансування, це стає рольовою моделлю для багатьох молодших колег.

***
Що ми можемо зробити у цій ситуації? Я не люблю пафосних слів, але дуже сподіваюся, що ситуація Майдану важлива тим, що це та точка в історії кожного з нас, коли ми розуміємо, що дуже багато і в нашому житті, й в світі загалом, залежить від наших особистих зусиль. Якщо ми чогось хочемо і не робимо заради цього нічого, то в принципі, сидіти і нити, що щось погано, не має абсолютно жодного сенсу.

***
Медіа-менеджерам варто постійно шукати паралельного фінансування, думати над тим, як ваше медіа може заробляти. Шукати джерела рекламних надходжень, навіть якщо ви можете дозволити собі жити на тих траншах, які умовний олігарх вам перераховує. Робити це не заради заробітку, а заради того, що це ваша професія. Якщо ви хочете щось змінити, то треба робити певні кроки для цього.

***
Якщо ви журналіст, будьте обережними, коли ви обираєте ті медіа, на які ви працюєте. Якщо ви інвестор, варто розуміти, що не завжди пропаганда працює. Іноді на твій імідж набагато краще спрацює заснування реального проекту, який буде дійсно незалежним і журналісти самі будуть зацікавлені в тому, щоб їх медіа-проект працював самостійно.


 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром