Вистава у темряві, ляльковий «Гамлет» та клоунада на автодоромі – чим дивуватиме цьогорічний «Мандрівний вішак»

27 Вересня 2016, 17:21
2577

30 вересня у Луцьку стартує 3-й міжнародний театральний фестиваль «Мандрівний вішак», який триватиме три дні та запропонує гостям міста та лучанам переглянути 9 унікальних вистав у незвичних місцях.

«Театр за межами театру» – ось головний девіз «Мандрівного вішака», в якому цього року візьмуть участь колективи з Єгипту, Литви, Польщі, Грузії та українських міст.

Кореспондент Район.Луцьк зазирнув за фестивальні лаштунки та поспілкувався із керівником Народного аматорського театру «ГаРмИдЕр» Русланою Порицькою.

За словами режисерки, цьогорічний фестиваль відбудеться у 10-ти локаціях, перша з яких - відкриття у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки.

«Власне зараз ви можете бачити репетицію театралізованого відкриття нашого фестивалю», – пояснила Руслана Порицька.

Після того, як «Мандрівний вішак» офіційного стартує його учасники проїдуться Луцьком «фестивальним тролейбусом», сповіщаючи лучанам та гостям міста про початок дійства.

«Ми зробимо почесне коло, та потрапимо на нашу першу локацію на Привокзальний, 10. Це шалене місце, дуже атмосферне. Там покинутий колишній комбінат хлібопродуктів №1», – розповіла режисерка театру.

Також частина вистав відбудеться на території розважального центру «Андреналін-Сіті», який цьогоріч зголосився бути партнером фестивалю. Зокрема, перфоменси слід очікувати на майданчиках галереї мистецтв «Арт-Кафедра», в Експо-центрі  та ангарі, який вперше покажуть публіці.

«Ще одна дуже цікава локація буде на Луцькому електроапаратному заводі «ЕНКО». Не хочу розкривати усіх секретів, але скажу, що ми зануримося у темряву, там буде відповідна атмосфера до вистави, яку привезуть наші литовські колеги. Це є післявоєнна драма. Власне, всю ту глибину переживань матері, яка не діждалась з війни своїх дітей і ті привиди, які приходять до неї, там можна буде відчути», – переконана Руслана Порицька.

Чекають на відвідувачів фестивалю й несподіванки: багато локацій організатори не розкривають відразу, а призначають місця зустрічі із глядачами, а далі вестимуть їх до призначеного для вистави місця.

«Ще один неймовірний майданчик, не називатиму конкретно, де він знаходиться. Ми будемо збиратися на зупинці біля 5-ї школи та підемо до промислової зони. В цих промислових нетрях ми знайшли місце для того, аби там зіграти виставу Славомира Мрожека «У відкритому морі». Там теж можна буде відчути ту трагіфарсову атмосферу цієї драми, в якій герої хочуть з’їсти один одного. Я думаю, що глядачі також будуть відчувати себе такими замкнутими в тому просторі. Це саме той випадок, коли приміщення зробить свою справу», – сподівається Руслана Порицька.

Особливу увагу режисерка звернула на музично-ляльковий спектакль «Гамлет». Вона пояснила, що організатори не намагалися бути оригінальними, і місцем для вистави обрали Луцький замок.

«Проте зустрічаємося ми із глядачами на вулиці Кафедральній, 1. А от в якій саме замковій локації відбудеться вистава, то вже сюрприз. В тому й суть нашого «театру за межами театру», що має бути інтрига. Часто прогулянка до локації вже є частиною вистави, передмовою до неї», – пояснила таку таємничість Руслана Порицька.

Цікаво, що чи не вперше у Луцьку театральну виставу показуватимуть на території дитячого атракціону «Автодром».

«Ми хотіли зробити щось на відкритому повітрі, тому вирішили, що для клоунади автодром якраз те, що треба», – переконана режисерка.

До речі, обирати локації для вистав не так просто, особливо складно домовлятися із власниками приміщень.

«Вже ми не так часто отримуємо відмови, як це було на першому «вішаку». Тоді нікому не могли пояснити, що то справді фестиваль. Люди думали, що ми готуємо якусь підставу, що хочуть забрати територію, що таким чином ми влаштовуємо якусь перевірку», – розповіла Руслана Порицька. 

Цього року Народний аматорський театр «ГаРмИдЕр» не виступатиме на майданчиках фестивалю, проте саме актори театру виконують роль організаторів.

«Ми хочемо, щоб нашим гостям було комфортно та зручно виступати. Насправді, це організувати не так просто. Деякі площадки для початку доводиться розчищати від сміття, вимостити там поверхню, поставити звук, світло, стільці, змонтувати декорації, привести людей, подумати, щоб артисти не змокли та не змерзли», – ділиться організаторськими буднями Руслана Порицька.

Але нагородою для неї та для більшості учасників є фінал фестивалю, коли суб’єктивне журі оцінює вистави та вручає подарунки.

«Момент закриття фестивалю особливий та зворушливий, адже люди не завше пов’язані з театром висловлюють свою суб’єктивну думку та хочуть обдарувати на власний розсуд акторів. Вони самі вирішують кого нагородити та що їм подарувати», – пояснила режисерка.

Нагадаємо, що 3-й міжнародний театральний фестиваль «Мандрівний вішак» триватиме 3 дні – з 30 вересня по 2 жовтня. Вхід вільний.





 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024