Центр: 18 карет «швидкої» надавали допомогу у ДТП та реанімували від клінічної смерті

27 Вересня 2016, 16:30
3866

У місті 18 бригад екстреної медичної допомоги з усієї Волинської області показували наскільки якісно та ефективно вони надають першу допомогу – не обійшлося і без летальних випадків.

Перший Волинський чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги відбувся у вівторок, 27 вересня.

Головний фельдшер обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Лариса Данилюк розповідає, що бригади швидких вже неодноразово брали участь у подібних змаганнях і на всеукраїнському рівні і закордоном. Цього року вирішили перевірити вміння районних бригад та показати, що невідкладна допомога на Волині працює на високому рівні.

«У Волинській області такі змагання влаштовуємо вперше. Будуть призові місця, будуть подарунки для переможців. Сьогодні визначимо найкращу фельдшерську бригаду,  найкращу лікарську бригаду,  найкращого водія», – розповіла Лариса Данилюк.



1

Змагання команд відбувалося у три етапи.  Перший етап – «Фатальна прогулянка».  Під час нього пацієнту здійснювали серцево-легеневу реанімацію. Суддя Ярослав Городь розповідає, що учасники повинні показати вміння діяти за протоколами, які затверджені Міністерством охорони здоров’я.

«Маємо подивитися,  щоб вони не відхилялися від протоколів і правильно працювали. Буває, що виникають якісь непередбачувані обставини, то алгоритм може трохи змінюватися», – прокоментував суддя.

Першою «лікувати» потерпілого пробувала команда з Маневич. Попри клінічну смерть пацієнт почав дихати, лікарі переконують – жити буде. Хоч хворого бригада і врятувала, проте отримала кілька зауважень від суддів.

1

1


Не обійшовся конкурс і без «смертельних» випадків – команда з Володимира-Волинського, на жаль, не справилася з першим завданням. Їх пацієнт «помер» під час реанімації.

Проте виправити ситуацію і підняти рейтинг команди мали змогу ще у двох етапах – ДТП та інфекційна хвороба.

У другому завданні за легендою пацієнт потрапив в автомобільну катастрофу та отримав важкі травми.  

«Автомобіль, який рухався зі швидкістю  90 км/год, зіткнувся з перешкодою. Потерпілий водій пристебнутий ременем безпеки, який після аварії не відстібається. У водія складні травми. Бригада повинна їх виявити, надати першу допомогу та транспортувати хворого у стаціонар», – розповіла суддя.




Команди помітно хвилювалися при виконанні завдань, проте намагалися діяти чітко, злагоджено та швидко. Судді розповідають – хоч учасники і помилялися, проте потерпілого все ж таки врятували.

Останнє завдання у команд – «Свиняча хвороба». За легендою пацієнт – п’ятирічна дитина, яка повернулася з екзотичної країни. Симптоми – температура, лихоманка.


Учасники розповідають – до змагань практично не готувалися, оскільки перелік завдань залишався в таємниці. Легенду та інформацію про стан хворого кожна з команд дізнавалася безпосередньо на місці.

«Трохи готувалися, але не знали, які будуть завдання. Нам ніхто нічого не сказав, тому будемо надіятися на власний досвід. Їхали сюди, щоб перемогти», – говорить Надія Хомич, представниця Любешівської команди.

Проте, визначити найкращу команду судді не змогли. Оскільки змагання носили тренувальний характер, а всі команди показали високий рівень підготовки, то подяки за участь отримали всі учасники. Керівництво стверджує – у бригадах невідкладної допомоги працюють справжні професіонали, і в разі непередбачуваних ситуацій волиняни потраплять у надійні руки.

1





1






1




1

















































































Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
28 Вересня 2016, 12:49
Молодці!!!
28 Вересня 2016, 14:04
З ПЕРЕМОГОЮ!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром