Театральний майдан: лучанам пропонували торкнутись до науки

26 Вересня 2016, 10:33
3212

На Театральному майдані міста провели «Наукові пікніки». Таке дійство відбулося третій рік поспіль.

У неділю, 25 вересня, відвідувачі мали нагоду спостерігати за цікавими науковими експериментами та проводити власні досліди.

«Наукові пікніки» зорієнтовані на різні верстви населення: цікаво було і дорослим, і малим. Маленькі дослідники могли «виростити» змія, потанцювати масовки, помалювати, попрацювати з фарбами та папером.

Старші – керували роботами, перевіряли свій фізичний стан, проходили тести на профорієнтацію, грали у настільні ігри.

Дорослі вчились надавати першу медичну допомогу та відгадували своєрідні загадки від рятувальників, на зразок «чи можна людину в певному стані залишати у певному положенні».

«Кожен винахід по-своєму оригінальний. Немає однакових, тому який кращий, а який гірший – вирішувати людям, звичайно. Ми хочемо залучити людей до науки, тому що багато хто думає, що це щось нудне і нецікаве. А ми хочемо показати, що такі знання дійсно можуть бути і практичними, і цікавими», – коментує представник обласного Центру науково-технічної творчості учнівської молоді Анна Налепа.

Представниця «Громадянської мережі «Опора» Олена Чудінович розповіла про мету перебування на «пікніку». Вона демонструвала прилади-конструкції, що працюють завдяки альтернативним джерелам енергії: вітряк та прилади на сонячних панелях.

«Таким чином ми демонструємо як дітям, так і дорослим те, що чиста енергія є близько. Її можна застосовувати, і її варто застосовувати для того, щоб жити комфортніше. Якщо ми поставимо вдома сонячну панель – будемо заощаджувати більше і платити менше», - сказала Олена Чудінович.

Працівник служби порятунку Володимир розповів, що основною метою участі в «пікніках» є популяризація власної професії.

«Ми хочемо, щоб більше абітурієнтів вступали у наші профільні вузи. Зараз мало хто хоче працювати в нашій службі, нелегка, все-таки, робота. Сьогодні ми демонструємо обладнання, яке в нас є на озброєнні, захисний одяг, різні костюми, аварійно-рятувальний інструмент. Просто, щоб люди розуміли, що воно таке, і як то кажуть, з чим його їдять», - стверджує рятівник.

Під час дійства працювали кілька фотозон, заварювали гарячий чай та показували вражаючі експерименти. Тому відвідувачам не було холодно і нудно.

Участь у пікніках взяли: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Луцький національний технічний університет, коледж технологій, бізнесу та права, Луцький базовий медичний коледж, Луцьке вище професійне училище, обласний Центр науково-технічної творчості учнівської молоді, Інститут біології, хімії та біоресурсів Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича, служба порятунку, Волинська обласна Мала академія наук та інші.


























































































 

Текст та фото Юлії КАРМАНСЬКОЇ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром