Арцеулова: відкрили дошку славетному льотчику, який захищав мирне небо над Луцьком

24 Вересня 2016, 15:20
2584

У місті повернули втрачену колись пам’ятну дошку видатному льотчику Констянтину Арцеулову, який першим за всю історію світової авіації зумів вивести літак зі штопора.

Відкриття відреставрованої дошки відбулося у суботу, 24 вересня на вулиці Арцеулова,1.

Луцький краєзнавець, представник громадського формування «Волинський щит» Ігор Левчук розповів, що разом з поверненням дошки, вертається і велика сторінка історії волинської авіації. Він нагадав, що дошка льотчику Костянтину Арцеулову була встановлена ще у 80-х роках, проте згодом зникла з невідомих причин. Лише у квітні цього року її випадково виявили журналісти,  після чого дошку відреставрували і зрештою повернули назад на вулицю Арцеулова.

«Силами нашої організації –  громадського формування «Волинський щит» і організації волинських авіалюбителів «ОВАЛ» ініційоване повернення цієї великої авіаційної сторінки в історію Волині, історію авіації міста. Костянтином Ареуловим був здійснений вихід із штопора –  фігура вищого пілотажу,  яка була вписана в усі аннали авіації. Саме історія цього видатного льотчика пов’язана з нашим містом», – розповів Ігор Левчук.

Нагадаємо, що у 1916 році на території міста в районі вулиці Арцеулова знаходився аеродром, з якого військовий льотчик Арцеулов злітав у луцьке небо, обороняючи його від німецьких бомбардувальників.

У свою чергу заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко зазначив,  що Луцьк має багату авіаційну історію.  На жаль, після здобуття незалежності авіаційна справа у місті почала затихати,  а у 2004 році авіатори покинули луцьке небо.

«На жаль так сталося, що спочатку закрився цивільний наш аеродром і зараз це мертве літовище. До 2004 року базувався тут 806-й бомбардувальний авіаполк, але тодішнє керівництво держави прийняло рішення і наших авіаторів звідси забирали. Ці літаки,  виведені з Луцька, стали основою бригади тактичної авіації, яка сьогодні базується у Староконстянтинові і брала активну участь у боротьбі з путінськими військами на сході.  вважаю,  що зараз та критична точка,  той штопор в історії української авіації проходить. Бо Друга світова війна показала – хто не володіє небом, той програє», – розповів Сергій Григоренко.  

Окрім того,  він зауважив – міська влада сподівається, що невдовзі військові літаки повернуться на луцький аеродром.

«Є в нас і нова надія – сьогодні керівництво області веде премовини з командуванням повітряних сил  щодо можливого базування в луцьку авіаційної частини. Є велика надія,  що вже в цьому році у нас тут буде постійно базуватися одна з авіаційних бригад і Луцьк знову буде регулярно чути рев двигунів. З’являться молоді хлопці, підвищиться народжуваність.  Дай Бог, щоби Луцьк знову став авіаційним містом». – зазначив заступник мера.

Завітали на відкриття дошки також  ветерани авіаційної справи, льотчики, які зараз продовжують освоювати небесні простори нашої країни, авіалюбителі, учні військового ліцею та пересічні лучани. Після урочистої церемонії в актовому залі Волинського ліцею з підвищеною військово-фізичною підготовкою усі охочі мали змогу переглянути документальний фільм «Крила Арцеулова», знятий у кіностудії «Волинь».

Нагадаємо, що у квітні цього року біля каменя на розі проспекту Грушевського та вулиці Стрілецької журналісти помітили меморіальну таблицю льотчику Костянтину Арцеулову
















 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром