Риба в Стиру дохне через хімікати, – ЗМІ

07 Вересня 2016, 17:06
3661 Джерело: poradumo.pp.ua

Ймовірна причина загибелі риби в річці Стир – отруєння хімічними речовинами, але точної відповіді результати досліджень не дали.

Екологи переконують, що нарахували збитки та направили матеріали в правоохоронні органи, там же, кажуть, ще листа не отримали, пише ІА Волинські новини.

Нагадаємо, наприкінці серпня мешканці села Княгининок виявили, що річкою Стир пливе мертва риба. Працівники державної екологічної інспекції, реагуючи на повідомлення відібрали зразки води та трупів риб на дослідження.

Минулого тижня, розповів журналістам заступник начальника Державної екологічної інспекції в області Сергій Дудка, результати вже надійшли, але остаточної причини мору риби вони не встановили.

Зокрема, мертву рибу досліджували у ветлабораторії. У висновку вказано, що можлива причина загибелі лускатої – отруєння шкідливими речовинами. Разом з тим, хіміко-токсичний аналіз не виявив пестицидів у тушках.

Натомість, в зразках води, відібраних у річці, екологи виявили перевищення вмісту фосфатів та азотних речовин. Звідки і як ці речовини могли втрапити в річку, поки не з’ясували.

«Ми нарахували збитки, там сума доволі солідна, й направили матеріали до правоохоронних органів», - розповів Сергій Дудка.

Поки про розміри збитків екологи не кажуть, але припускають, що сума «потягне», на кримінальну справу. Лише після того, як їх залучать до кримінального провадження вони зможуть проводити перевірки і з’ясовувати, звідки в річці взялися шкідливі речовини.

Сергій Дудка додав: напередодні на Волині сталася злива, і дощові води, ймовірно, змили ці речовини в річку. Припускали також свого часу, що причиною забруднення ріки є викиди з очисних споруд «Луцькводоканалу». Але, переконує він, проби води біля самих очисних споруд показали менший вміст фосфатів. Урешті, перевірити, чи саме очисні споруди стали причиною загибелі риби екологи зможуть лише в рамках кримінального провадження, якщо їх залучать.

Водночас, в секторі комунікації ГУ Нацполіції області інформують, що поки що лист від екологів вони ще не отримали.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром