Лучанин облаштував пасіку на даху будинку

28 Серпня 2016, 13:02
7015

Лучанин поселив бджіл на даху дев'ятиповерхового будинку, а у майбутньому планує облаштувати там відпочинкову зону. 

На покрівлі Юрій Мещеряков постелив клейонку, насипав землі і виростив там зелень: траву та конюшину. У горщику росте справжня пальма, на стіні висять вазони, і серед цього всього стоїть… вулик. Не вистачає басейну та шезлонгів – і буде не гірше, як на рекламній картинці елітних закордонних готелів. Та цю екозону Юрій облаштував для своїх улюблених підопічних – бджіл. Пасічник переконує: «ще не вечір», і мріє облаштувати цілу відпочинкову зону. Замість руберойдового покриття хоче зробити штучний трав’яний настил, посадити клумбу або ж навіть сад.

Добрі сусіди – це друге щастя

Будинок знаходиться біля міського РАЦСу. З даху видно парк, що позаду «урочистої» будівлі. Там бджілки і трудяться. Міні-пасіка на даху існує вже чотири роки.

«Я тримаю вулики у селі, недалеко від Луцька. Їх у мене 12. Іноді мені хочеться бути біля них ближче, спостерігати за ними. У мене обставини склалися так, що бджоли захворіли, і я вирішив поставити вулик на даху. Знаю, що таке практикують у Японії, Німеччині, здається, і в Англії. Сам живу на дев’ятому поверсі, часто до них піднімаюся», – розповідає пасічник.


Цікавлюся у співрозмовника, як реагують жителі будинку на таке незвичне як для міста сусідство, чи не жалили кого-небудь бджоли.

«Ні, бджоли нікого ще не покусали. Ви знаєте, друге щастя, коли живеш у таких будинках, як мій, – це хороші сусіди. У мене дуже хороші сусіди, підтримують мене. Один сусід віддав мені цю пальму. А я їм помагаю медом, даю віск, прополіс», – каже пан Юрій.

Чоловік переконує, що бджолам у Луцьку живеться не гірше, аніж у природних умовах. Звичайно, каже пасічник, міський мед не такий екологічно чистий, аніж був би у селі, проте теж придатний до вжитку. Юрій Мєщеряков з меду виробляє неймовірні настоянки, бальзами, вина. І все – за ексклюзивними рецептами.

Навіщо бджолам так багато меду?

З одного вулика можна отримати 50, 60, а то й 200 літрів меду. Бджоляр пояснює, що «зайвий» мед комахи заготовляють для наступного покоління. Юрій розповідає, як бджоли переносять нектар у шлуночках, як ніколи не пустять чужу бджолу до свого вулика, як бджола-розвідниця, знайшовши «прибуткову» галявину, прилітає додому і розповідає «колегам» про своє відкриття, а далі веде за собою рій на плідне місце.

Пропозицію зазирнути до вулика і самій побачити, скільки солодкого продукту надбали літаючі трудівниці, зустрічаю з острахом, адже страшно, що можуть вжалити. Хоча за всю розмову біля вулика жодна бджола не напала ані на пасічника, ні на мене. Завбачливий Юрій виймає бджолярську шапку-маску, сміливо відкриває вулик голими руками з незахищеним обличчям. Бджоли хвилюються, розлітаються навкруги, сідають на руки. Напевне, сердяться, але не жалять. Не нападають навіть тоді, коли бджоляр дістає з вулика вощину з медом. Видно, уже звикли до подібного вторгнення. Запитую Юрія, чи може бути, що бджоли його впізнають, а він каже про ще одну недоведену наукою теорію: бджоли, ймовірно, можуть впізнавати свого пасічника в обличчя. Уточнюю, чи жалять вони його. Сміється і каже, що постійно. А потім із сумом доповнює: бджола, яка вжалила, гине. Узагалі бджоли нападають рідко і лише тоді, коли вважають, що є якась небезпека.


P.S.

Просто так інтерв’ю не завершилося, адже бджоляр прихопив із собою термос із кавою. За кілька хвилин спорудив з куска дошки стіл і запропонував вилікувати мою застуду чудодійним бальзамом. Отож, кавуємо біля дошки-столу по-турецьки, не на кріслах, а на долівці. У нашому випадку – на даху. Ні за які гроші, навіть у найдорожчому ресторані, ви не зможете скуштувати такої смачної кави під відкритим небом з виглядом на море верхівок паркових дерев. Юрій Мещеряков закликає і ініших наближатися до природи у місті, співіснувати разом і з нею і шукати душевний спокій.

Телефон пасічника можна дізнатися в редакції.

Наталка ПОЛІЩУК


1

 

Коментарі
28 Серпня 2016, 16:46
БОЖЕ = ЯКИЙ УЖАС ! А ЯКЩО У КОГОСЬ АЛЕРГІЯ НА МЕД ? ЦЕ Ж СМЕРТЬ ...ДУМАТИ ТРЕБА Ж НЕ ТІЛЬКИ ПРО СЕБЕ...ПРО СВОЄ ХОББІ ... Я КАТЕГОРИЧНО П Р О Т И !!!!!!!
28 Серпня 2016, 18:12
слабкі повині вмерти
28 Серпня 2016, 22:08
Дикунство:хтось варитиме варення -весь рій буде там,ніхто не спасеться.
28 Серпня 2016, 22:19
Він вже багато років їх там тримає. На "Волинському телебаченні" про це був сюжет ще три роки тому (є на "ЮТубі"), і з того часу ні про яких постраждалих алергиків і готувальників варення ніякої інформації не було!
29 Серпня 2016, 00:10
він, що в горлянку комусь мед заливає?
29 Серпня 2016, 14:42
Як би він це зробив у нашому будинку ми б його вигнали на другий же день. Це не його власність,чомсу він має заробляти бабло за наш кошт.Будинок-це спільна вдасність.Хай купить в Маневичах будинок і там розводить пасіку.Який хитрий,Всі дурні<br/>, а він умний. Жах
13 Листопада 2016, 23:08
АНЯ! та інші. З подивом прочитав коментарі! Бабло не заробляю, да і на чому? дах ремонтував за свій рахунок-брав кредит в банку-жек відмовився. так що чия власність? Жах, коли ти не маєш мрії і живеш дурницями. бджоли коли працють не кидаються на інших, навіть ящо хтось варить варення. Крім того існують різні породи бджіл (одні спокійні та мирні, други агресивні) і точно уж як деяки люди з різними характерами, тому мед в &quot;горлянку нікому не заливаю&quot;, це не горілка- прошу не плутати! Щоб ви знали, ви їсте варення і маєте квіти в місті через запилення бджолами. Невже в школі про це вас не вчили?
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром