Зворотній бік декомунізації: лучан шокують нові назви вулиць

28 Серпня 2016, 10:18
4848

Жителі Борохівської вулиці скаржаться, що перейменування відбулося без їх згоди та наполягають, аби владці повернули старе найменування – Вереснева

Пані Ольга, яка проживає на вищезгаданій вулиці нарікає, що декомунізовували топографічний об’єкт без попередження. Жінка говорить – про те, що їх вулиця «підпала під закон» дізналися лише тоді, коли пішли оплачувати комунальні послуги.

Кілька днів тому мешканці зібралися та написали колективне звернення до міського голови Миколи Романюка про те, що вони категорично проти перейменування та вимагають, аби їх вулицю залишили зі старою назвою. Мовляв, ніякої комуністичної ідеології там немає, а зайві проблеми їм не потрібні.

Варто зауважити, що колишня вулиця Вереснева не обмежується територією Луцька. Вона проходить через село Липини і продовжується аж у селі Борохів. Мешканці також стверджують – перейменувати вирішили тільки частину у Луцьку, позаміська територія  лишилася зі старою назвою.

«Наша вулиця нараховує більше 160 дворів і тільки  21 будинок відноситься до міста,  решта – до Липинської сільської ради. Липинська сільська рада не проголосувала за те,  щоб перейменувати вулицю, а 21 будинок перейменували і всі мешканці проти. У нас на цій ділянці живуть одні пенсіонери, Інтернетом ніхто не користується, тому нічого і не знали. Зайві проблеми нам не потрібні і ми не вбачаємо ніяких  ідеологій у назві вулиці. Ну чим вже Вереснева не вгодила? Могли б хоча б порадитися з мешканцями.  Бо як вибори йдуть, то у нас ворота не закриваються.  А коли треба людям, то тоді у людей ніхто нічого не запитує», – обурюється місцева мешканка.

Натомість представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині та член комісії з впорядкування назв вулиць міста Леся Бондарук розповідає – вулицю перейменували не тільки у Луцьку, а й на території сіл. Крім того, зауважує, що зробити це треба було ще рік тому.

Спеціаліст говорить, що два місяці на сайті Луцькради було оголошення про перейменування 10 луцьких вулиць, серед яких і Вереснева. Та пояснює – у тому, що вулицю перейменували так пізно є недопрацювання міської влади.

«З травня 2015 року до 21 листопада 2015 Микола Романюк мав право дати людям можливість на пошук нової назви. Оскільки цього міська влада не зробила, то з 21 листопада по 21 лютого перейменувати вулицю мав право мер міста самостійно. Я говорила на початку лютого з Миколою Ярославовичем, він побоявся  взяти на себе таку відповідальність, він просто саботував закон», – говорить Леся Бондарук.

Відповідно, пройшло ще три місяці і повноваження щодо перейменування вулиці перейшли до голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. На той час, говорить жінка, громадські обговорення завершилися, пропозицій та заперечень від мешканців не надійшло і пан Гунчик підписав наказ про перейменування.

«А щодо місцевих мешканців, якщо вони живуть у державі Україна, то повинні цікавитися тим, що в ній відбувається і реформами також. Вони знали, що йде декомунізація,  що йде перейменування вулиць,  то могли поцікавитися, що вулиця Вереснева по усій західній Україні перейменовуються. Це нормально, це закон і відповідно ніяких порушень немає абсолютно», – стверджує Леся Бондарук.  

1

Вулиця Борохівська
Вулиця Борохівська

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
28 Серпня 2016, 18:41
&quot;Пані Ольга, яка проживає на вищезгаданій вулиці нарікає, що декомунізовували топографічний об’єкт без попередження&quot;<br/><br/>Пані Ольга з іншох планети????
28 Серпня 2016, 18:47
Порада для надактивної Лесі Бондарук: рубати, то під коріння, переіменуйте кляті комуністичні місяці вересень і жовтень.
29 Серпня 2016, 15:43
&lt;p&gt;Д*біли! Перейменували вулицю - дали нормальну назву! Повсюдно є вулиці, які названі за напрямками сполучення: Рівненська, Львівська, Володимирська, Київська, Луцька і т.д. Так ні, вересневу-жовтневу подавай! Та ще й ідіотів із себе корчать, що ніби не знають про що йдеться! Ну то перейменуйте вересневу на липневу, якщо для вас &amp;quot;вереснева&amp;quot; тільки назва місяця&lt;/p&gt;
25 Жовтня 2017, 18:57
Поясніть, тепер це одна Борохівська вулиця, яка починається в Луцьку і закінчується в Липинах, чи дві окремі вулиці, одна в Луцьку, друга в Липинах?
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром