Рідні Кузьми розповіли, чому не приїхали на відкриття пам’ятника

26 Серпня 2016, 13:51
3787

Батько Скрябіна задоволений новим пам’ятником Андрієві Кузьменку.

Над новим пам’ятником працював київський скульптор Тарас Цюпапише Таблоїд Волині з посиланням на Високий Замок.

Як уже повідомлялося, у Луцьку з'явився новий пам'ятник Кузьмі Скрябіну. Його планували встановити до дня народження Кузьми – 17 серпня. Але не встигли, і скульптура з’явилася у Луцьку за день до Дня Незалежності України.

Нагадаємо, перший в Україні пам’ятник загиблому в автокатастрофі співаку Андрію Кузьменку відкрили 1 жовтня 2015 року у Луцьку. Над ним працювала луцька скульпторка Ірина Дацюк. Той пам’ятник розкритикувало чимало людей. Зрештою, рідні музиканта вирішили демонтувати скульптуру та замовити нову.

Після скандалу, який вибухнув довкола пам’ятника у Луцьку, мама загиблого Андрія Кузьменка особисто вирішила контролювати усі роботи:

— Це була наша з мамою ініціатива, щоб той пам’ятник у Луцьку зняти, – розповів в ексклюзивному інтерв’ю журналісту «ВЗ» батько Кузьми Віктор Кузьмич. – Ми самі знайшли скульптора у Києві, погодили усе з луцьким меценатом, який взявся фінансувати створення пам’ятника. Ольга Михайлівна особисто кілька разів їздила до Києва, щоб проконтролювати, аби Андрій був максимально схожим на себе. Їй сподобалася ідея, що Андрійко сидить на лавці, щоб перехожі могли присісти на цю лавку і з ним поспілкуватися.

— Ви були присутні на відкритті пам’ятника?

— Цього разу помпезного відкриття не було. Ми не наполягали. Та й для чого? Одного разу у Луцьку нашому синові вже пам’ятник відкривали… Нам повідомили телефоном, що пам’ятник стоїть. І що перед пам’ятником вишикувалася черга, щоб сфотографуватися. В інтернеті ми побачили, як він виглядає.

Ми з дружиною задоволені, що Андрій схожий на себе. І сидить у тій позі, в якій завжди любив сидіти. А на спинці написана Андрієва фраза: «Змінюйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете».

Нам приємно, що в соцмережах з’явилося багато знімків з дітворою, яка сідає на лавку біля скульптури нашого сина і фотографується. А це означає, що Андрійка пам’ятають і люблять не лише його ровесники, а й діти», - переконаний батько музиканта.

До слова, Ольга Кузьменко дуже негативно та різко висловилася щодо скульптури Скрябіна авторства Ірини Дацюк та попросила її залишити душу й тіло Андрія Кузьменка у спокої.

Нагадаємо, що 1 жовтня у Луцьку відкрили перший в Україні пам’ятник Андрію Кузьменку. Проте після відкриття зчинився скандал, адже скульптура виявилася мало схожою на співака.

Згодом авторка пам’ятнику Ірина Дацюк пояснила, що її ескіз був абсолютно вдалим, а її роботу зіпсували у Львові, де відливали скульптуру з бронзи. Вона пообіцяла, що переробить цей пам’ятник.

Лучани неодноразово просили зробити скульптуру схожою на Скрябіна. Крім того, жителі міста навіть намагалися через Єдину систему петицій заборонити Ірині Дацюк творити у Луцьку. Петиція необхідну кількість голосів набрала, але міськарада відповіла, що не вправі обмежувати творчість громадян.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром