Перший синьо-жовтий стяг над Луцькрадою підняли з другої спроби

23 Серпня 2015, 11:04
2371

У новітній історії національний прапор над приміщенням Луцької міської ради підняли ще 15 липня 1990 року.

Це був другий в Україні  після Львова прапор, піднятий над міською радою. Про те, як вдалося здійснити симовлічний акт при ще живому Союзі, виданню Район.Луцьк розповів тодішній голова Луцького міськвиконкому, багаторічний очільник міста Антон Кривицький:

"Кличуть мене депутати, які ініціювали це рішення: «Ви з нами, чи не з нами?». Кажу: «З вами!. Я ж з народом. Я подам на голосування, підтримаєте – все».  Тоді, аби на депутатів і на мене вплинути, зібрався натовп біля приміщення, чоловік 600-700.

Ставлю на голосування – не проходить. «Зарубали». Але не всі зʾявилися. Перерва, підходить працівник, каже – там вас народ кличе. Виходжу – люди злі. А там багато справжніх активістів було, які немало натерпілися від радянської влади. Дійсно патріоти, не те що зараз… І давай мене шарпати за піджак. Кажу: «Чекайте. Чого ви спішите? Я зараз попрацюю, все буде добре».

Пішов, викликаю комуністів і кажу: «Або проголосуєте, або підете туди, де тільки що був я. Вийду до людей і назву усіх хто не голосував».

Вернулися на сесію. Знову ставлю питання про підняття національного прапора. Пройшло. Знову кажуть: вас народ кличе. Я виходжу – мене схопили, давай «качати», підкидати в повітря. Ото, думаю, правду кажуть: від ненависті до любові – один крок"

Детальніше читайте у матеріалі Перший: як піднімали синьо-жовтий прапор над Луцькрадою

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром