Центр: що можна купити на мистецькому ярмарку

22 Серпня 2015, 15:25
4484

Від  Театрального майдану і майже до кінця вулиці Лесі Українки іде торгівля різним хатнім начинням,  прикрасами,  одягом та книгами.

Район. Луцьк дивився що і по чому можна купити на триденному ярмарку.             

Зустрічають потенційних  покупців з медовухою власного виробництва. Частують чаркою міцного напою безплатно,  а якщо напій сподобався,  то його можна придбати у будь-якій кількості. Півлітра такого нектару коштує 60 гривень. 

Поряд стоять різноманітні сорти меду – гречаний, першоцвіт, різнотрав’я.  Найдорожчий – з акації, за півлітра просять 90 гривень. «Мед смачний і корисний,  бо зроблений з любов’ю», – нахвалює пані Наталя. Каже, що на фестивалі буде усі три дні,  то ж лучани ще встигнуть скуштувати виробів бджільництва.

З Івано-Франківська на Театральний майдан привезли карпатську бринзу. Кілограм такої  смакоти можна купити за 100 гривень. Чи залишаться на всі три дні, продавці не знають, бо сиру може не вистачити. 

Трохи далі грає  на свищику та запрошує подивитися на свої вироби Анатолій  Філозоф. Розповідає,  що грати на такому інструменті дуже просто, адже він видає всього три різні звуки. «Все від фантазії  залежить», – каже чоловік і запрошує у неділю на майстер-клас, де можна буде виготовити такий інструмен власними руками. 

Можна на фестивалі придбати собі і традиційний українськи оберіг. Валентина Якимович з Турійська робить обереги з  різних  трав і розповідає, що кожна квітка у такому букеті щось означає. «Обов’язково мають бути мак і полин, а ще материнка, яка символізує  жіночність, і миколайчики –  символ чоловічого начала». А ще у жінки можна придбати різні плетені вироби з житньої та пшеничної  соломи. Ціна залежить від важкості виконання. Композиція плетених квітів коштуватиме 130 гривень, а маленький ангелочок всього вісім. 

Різноманітне  кухонне начиння ручного виробництва  можна знайти за невисокими цінами – дерев’яні ложки, дощечки з  карпатського буку, глечики та інші керамічні вироби продають майстри вздовж  усієї вулиці Лесі Українки. 

Є тут також вишивані сорочки, прикраси, вовняні подушки,  тапочки, жилетки – все, чого душа забажає.

 

 

Та найекзотичніший товар на ярмарку – карпатські ліжники з вовни. Купити собі такий можна за 800 гривень. Ціна висока, але воно того коштує, бо на його роботу йде багато часу. «Спочатку вовну промивають під водоспадом, – розповідає продавець Світлана з Косова. – А от вже зіткати його не важко, головне – підготувати матеріал». 

Тут же на вулиці пані Аня з  Івано-Франківська робить віночки. Зроблені цьогоріч – по 50 гривень. Решта дешевші, бо лишилися з  минулого року.  

Більшість продавців приїхали із Косова та сусідніх  сіл. Кажуть, що на ярмарку бувають щороку, бо і атмосфера у міста хороша, і прибуток є.

Любителі літератури теж  не залишаться без обновки. «Всякі книжки за різними цінами» продає пан Святослав.  Книги не дорогі та різноманітні – є  і українські письменники, і зарубіжні. Можна знайти книги українською,  російською,  польською, німецькою та англійською  мовами.

Серед  книг стоїть маленька статуя Бандери. «Оберіг», – каже продавець,  але додає, що і це можна купити, головне – мати гроші. 

Софія Січкун
 

 

 

Коментарі
23 Серпня 2015, 16:15
А автор взагалы не помытив, що на цы
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром