Лучан вчили бути активними громадянами

30 Липня 2016, 14:38
1999

Протягом трьох днів у креативному просторі «Озерний вітер» відбулося навчання за програмою «Активні громадяни» від Британської ради.

Захід розпочався 26 липня, в ньому взяло участь більше двадцяти людей, - повідомляє Таблоїд Волині.

Марафон-тренінгів відбувся по всій Україні. Цікаво, що з учасниками працювали не тренери, а фасилітатори, які пройшли навчання в Києві. Завдання фасилітатора – не лише навчати та доводити свою думку, а скоріше направляти та спонукати людей ділитися власним досвідом та ідеями. Мета заходу – зрозуміти, як стати активним громадянином, здатним ефективно втілювати свої ідеї та отримати можливість здобути фінансування на свій соціальний проект.

Серед учасників тренінгу були не лише громадські активісти, а й звичайні студенти, школярі, викладачі університету. Також захід відвідали творчі особистості – аніматор, поет, музиканти. Перші вправи тренінгу були спрямовані на знайомство, тож учасники швидко знайшли спільну мову, а постійний поділ на групи мотивував показати свої найкращі навички та вміння.

Один із основних лозунгів Британської ради: «Думай глобально, дій локально» – допомагає зрозуміти, що позитивні зміни у суспільстві починаються з кожного. Необов’язково добиватися цих змін самотужки, бо завдяки подібним проектам люди обмінюються не лише ідеями, а й діляться наболілим – проблемами, які їх хвилюють найбільше та пропонують шляхи їх вирішення.

В останній день учасникам дали змогу розказати більше про власні проекти та дали настанову, як правильно подати свою ідею, аби отримати грант від Британської Ради. Вирішення проблем переселенців, порятунок  бездомних тварин, створення анімаційної онлайн-студії та креативної лабораторії, порятунок волинських лісів – теми були обрані найрізноманітніші. Учасники отримали мотивацію, потрібні знання, досвід та мають кілька днів для подальшого опрацювання проекту та подачі заявки на отримання гранту.

«Тут я побачила людей, які не лише наділені інтелектуальним потенціалом, а й жагою до втілення проектів, – каже Олена Котис, яка розказала учасникам про правильну подачу своєї ідеї та розповіла про свою поїздку в Марокко від Британської Ради та подальші перспективи для активних громадян. – Інколи на тренінг приходять обізнані люди, але без тієї іскорки в очах. А тут я побачила мотивованих людей зі своїми унікальними проектами. Вже зовсім скоро Волинь зможе похвалитися новим гроном ідей, які будуть втілені в життя».

«Раніше я проходив такий же тренінг і захотів поділитися своїми враженнями та досвідом, – зізнається один із фасилітаторів Микола Волочай. – У ролі фасилітатора я вперше, це не просто тренер, який віддає свої знання, а й сам навчається та переймає досвід інших. Учасники були дуже активні, кожен із них є лідером і вміє донести свою думку. Така атмосфера мене дуже змотивувала».

За три дні в «Озерному вітрі» не було людей, які не відчули себе справді активними громадянами та не отримали заряд креативу та мотивації.

«На тренінг я приїхав спеціально з Києва та вперше побував у Луцьку, – розповідає Богдан Ячмень. – Я не лише побував у неймовірно красивому місті, а й отримав нові навички та буду підтримувати контакт з учасниками».

Руслана Волосюк також отримала позитивні емоції: «Тренінг змотивував мене втілити власний проект у життя. А ще я познайомилася з багатьма цікавими людьми. Це було круто!».

«Дуже хороший захід, у нас відбулося створення нового, надіюся, не утопічного світу, де люди стають більш щасливими, усвідомленими та вільними», – підсумовує Леонід Тивонюк.












 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром